RA SLOVENIJA 1, 29.08.2012, DOGODKI IN ODMEVI, 15.49

Zadol ena_Pivovarna_La_ko_znova_ostala_brez_dodatnih_milijonovDelničarji Pivovarne Laško so tudi na današnji skupščini z veliko, skoraj 75 odstotno večino glasov, zavrnili predlog za dokapitalizacijo skupine. Proti so bile očitno banke, kot največje lastnice. Uprava Pivovarne zagotavlja, da likvidnost skupine zaradi tega ni ogrožena, sanacija močno zadolžene skupine pa bo težavnejša. Miran Korošec. 
MIRAN KOROŠEC: Napovedi, da bodo dokapitalizacijo spet zminirale banke so se torej uresničile. Takšen izid je resnici na ljubo pričakoval tudi prvi pivovar Dušan Zorko, ki pa pravi. 
DUŠAN ZORKO: Zakaj banke niso dale dokapitalizacijo boste morali pač vprašat njih kot lastnike, lastnik ima vedno prav, bomo pač morali nadaljevat po tistem procesu odprodaje premoženja vsega kar ni v (manjka beseda) businessu in sanacija skupine preko tega sistema. 


KOROŠEC: Bankirji na skupščini sploh niso pojasnili svoje odločitve proti, kljub pozivom ogorčenih malih delničarjev, ki so dokapitalizacijo podprli. Rajko Stankovič. 
RAJKO STANKOVIČ: To kaže na to, da so se banke očitno odločile, da skupine Pivovarna Laško ne bodo reševale. Jaz se bojim, da smo na poti v insolventne postopke in žalosti me predvsem to, ker so banke tisti glavni krivci, da smo danes mi v teh postopkih, saj so večino kreditov dali na dobro ime posameznikov, ne pa glede na ekonomsko upravičenost. 
KOROŠEC: Dušan Zorko zavrača Stankovičevo bojazen, da je pivovarna na poti v plačilno nesposobnost. 
ZORKO: Mislim, da je skupina v dobri kondiciji v tekočem poslovanju in tudi skupina bo izpolnila vse tisto do bank, kar pač banke od nas pričakujejo. 
KOROŠEC: Letos jim je tako že poravnala 12 milijonov evrov obresti in 7 milijonov glavnice. Dejstvo pa je, je vnovič poudaril Zorko, da bi pivovarska skupina lahko preživela le, če bo prodala Mercator in vse druge naložbe, ki niso povezane z njeno osnovno dejavnostjo.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Korošec Miran
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 29. 08. 2012 
Termin: 15:30
Trajanje:2