RA SLOVENIJA 1, 02.08.2012, DRUGA JUTRANJA KRONIKA, 7.00

Za avgust_je_napovedana_prava_inflacija_skup_in_delni_kih_dru_bTudi letos je za ta mesec napovedana prava inflacija skupščin delniških družb, saj na sklic skupščin delničarjev vsi čakajo do konca avgusta, torej do zakonsko določenega roka. Za tedaj je sklicanih kar 182 skupščin, tako da jih je recimo na isti sklicanih tudi po 30. Prispevek Milana Trobiča. 
MILAN TROBIČ: To je posmeh delničarstvu, meni tudi predsednik Društva malih delničarjev MDS Rajko Stankovič, ki pravi, da so se letos družbe iz prve borzne kotacije potrdile in so skupščino sklicale prej kot ostale družbe, ki čakajo do zadnjega dne. 
RAJKO STANKOVIČ: Posebej nas žalosti to, ker te družbe so veliko enostavnejše za preglede in revidiranje in verjamemo, da so te podatke imeli že aprila, maja in bi te skupščine lahko izvedli že prej. Vzrok je pa iskati predvsem v tem poletnem času, kjer določene družbe računajo, da delničarji bodo na oddihu in ne bodo se tako množično udeleževali teh skupščin. 


TROBIČ: V Društvu malih delničarjev MDS se skušajo aktivno udeležiti čim večjega števila skupščin in tako bodo letos sodelovali na 20, pravi Stankovič. 
STANKOVIČ: Udeležujemo se tako velikih kot majhnih skupščin, največje problematike so pa na tistih prav majhnih, ki so daleč od drobnogleda vas novinarjev, daleč od drobnogleda časopisja in tam so direktorju pravi mali bogovi. 
TROBIČ: Ob tem je jasno, da družbe čakajo do zadnjega dne in računajo tudi na to, da bodo mali delničarji na dopustu. Tako se zgodi, da se skupščin udeležujejo predvsem večinski lastniki, nadzorniki in poslovodstva, ki zlahka potrdijo tudi kak sporni posel za nazaj. Tega pa v primeru, da bi sodelovali tudi mali delničarji, ki pogosto postavljajo neprijetna vprašanja, ne bi mogli storiti. Zato velja vabilo, da se mali udeležijo čim večjega števila skupščin in se pri tem organizirajo.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Trobič Milan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Druga jutranja kronika
Datum: 02. 08. 2012 
Termin: 07:00
Trajanje:2