TV SLOVENIJA 1, 29.08.2011, DNEVNIK, 19.00

Volitve_v_nadzorni_svet_VzajemneELEN BATISTA ŠTADER: Člani nove, 45 članske skupščine Vzajemne so se sestali na ustanovni seji in izbirali nove člane nadzornega sveta. Ker Vzajemna v imenu skoraj 900 tisoč zavarovancev na leto zbere za 240 milijonov evrov premij, je že pred skupščino potekalo živahno lobiranje za pet novih nadzornikov. 


FLORJAN ZUPAN: Novi nadzorniki so tako postali predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice, Ciril Smrkolj, Boris Pipan, podjetnik, ki je zaslovel s preprodajo Etre, sociologinja Nežka Ivanetič, Brigita Ačimovič iz Taluma in direktorja štajerske gospodarske zbornice, Aleksandra Podgornik. Ker so glasovali o vsakem kandidatu posebej, je iz predloga večinske skupine 23 zastopnikov izpadel Rajko Stankovič iz društvaMali delničarji. Eden izmed zastopnikov pa je zato napovedal izpodbojno tožbo na glasovanje. Čeprav je skupščina minila mirno, pa je v ozadju potekalo burno lobiranje in razhajanje med trenutnim nadzornim svetom, ki mu predseduje Mirko Miklavčič ter močno skupino novih zastopnikov, zbranih okoli štajerske gospodarske zbornice. 
MIRKO MIKLAVČIČ (dosedanji predsednik nadzornega sveta): To pomeni, da je pač ta skupina, ki se zdaj pač potrudila in prišla nadzirati v Vzajemno, ni želela v svoji sredini imeti starejše generacije pa civilne družbe, tako ne sindikatov kot ne upokojencev. Predstavniki kapitala so prevzeli moč. 
ZUPAN: Novi nadzorniki bodo začeli z delom že jutri, in od njih bo odvisna usoda zdajšnje uprave. 
CIRIL SMRKOLJ (novi član nadzornega sveta): Nadzorni svet, ko se bo sestal, se bo usedel z upravo in tudi znotraj skupine, ki smo delovali danes organizirano v skupščini, potem pripravil predloge, takšne ali drugačne. 
ZUPAN: Dosedanji nadzorni svet je minuli mesec iz uprave tik pred potekom mandata zaradi nestrinjanja z plačo razrešil Dušana Kidriča in Igorja Jarca, obema zdaj pripada odpravnina. Kidriču, ki še ostaja v Vzajemni, približno 20 tisoč, Jarcu pa dobrih 43 tisoč evrov bruto. Sicer pa je imela Vzajemna zaradi znižanih premij lani za 200 tisoč evrov izgube.


Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 29. 08. 2011 
Termin: 19:00
Trajanje:2