RA SLOVENIJA 1, 16.08.2011, DOGODKI IN ODMEVI, 15.54

V_teh_dneh_je_sklicanih_tudi_po_ve_deset_skup_in_delni_kih_dru_b_na_danAvgust je med drugim v znamenju sklicev 189 skupščin delniških družb. V enem dnevu jih je torej tudi 10 ali več. V zadnjih treh dneh meseca bodo kar 103 skupščine. Vzroki za to so dokaj različni. Eden je zakonska obveza, drugi ta, da so družbe šele do poletja pripravile vse potrebne podatke in bilance, nekateri pa omenjajo tudi to, da družbe zaradi poletnih dopustov računajo, da na skupščinah ne bo težav zmalimi delničarji, Milan Trobič.


MILAN TROBIČ: En sam delničar, ki ima delnice različnih podjetij, se enostavno vseh skupščin, še posebno, če so te sklicane na isti dan ob isti uri praktično ne more udeležiti. To je resen zalogaj tudi za združenje in društva malih delničarjev. In zato smo povprašali enega od njih, Društvo malih delničarjev MDS koliko skupščin se bodo udeležili. Predsednik društva Rajko Stankovič odgovarja.
RAJKO STANKOVIČ: Kar se tiče našega društva MDS, recimo mi bomo na dan 31., kjer je preko 40 skupščin, zagotovili prisotnost na 7-ih skupščinah. Pač šli smo na vse tiste skupščine, kjer je interes članstva bil izražen. Tukaj moram pohvalit naše člane, da nesebično poleg svojega interesa branijo tudi druge interese. 
TROBIČ: Delničarji lahko kaj dosežejo le, če so združeni, skupščine pa so tisto mesto, kjer lahko dobijo ustrezne podatke o dogajanju v posamezni družbi in o tem kakšne poslovne rezultate dosega, pravi Stankovič, ki doda, da so ti rezultati poslovna skrivnost do sklica skupščine. Zato svetuje delničarjem, da se skupščin udeležujejo, saj bo le tako prišlo do večje preglednosti v poslovanju podjetij, oziroma posameznih delniških družb. Med sklici skupščin najdemo tudi take, kjer so podjetja že nekaj časa v stečaju. Kaj v tem primeru? Stankovič pravi.
STANKOVIČ: Ti sklici so verjetno povezani z zakonskimi dejanji, se pravi z potrebnimi soglasji skupščin. Podjetja, ki so v stečaju oziroma likvidaciji, prostovoljni ali prisilni, morajo vsakič ko spreminjajo osnovni kapital ali odprodajo osnovna sredstva ali svoje investicije, dobiti soglasja skupščin.
TROBIČ: Na takšnih skupščinah so delničarji le redko prisotni. Izjema v zadnjem času je le Zvon 1 in Zvon 2, kjer so se mali delničarji po prvih opozorilih januarja dejavno vključili v iskanje ustreznih rešitev, da omenjeni družbi ne bi končali v stečaju ampak bi šli v prisilno poravnavo, kar je za delničarje vsekakor boljša rešitev.


Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Trobič Milan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 16. 08. 2011 
Termin: 15:54
Trajanje:2