TV SLOVENIJA 1, 27.12.2011, DNEVNIK, 19:21

Stavka v_Elektro_PrimorskaVLASTA JESENIČNIK: Večina od 520 zaposlenih v družbi Elektro Primorska je z dopoldansko triurno prekinitvijo dela opozorila na nespoštovanje podjetniške kolektivne pogodbe. Delavci pričakujejo, da jim bo uprava izplačala po pogodbi določeno božičnico, ki znaša skoraj 1.500 evrov bruto. Uprava pa jim je zaradi slabših poslovnih rezultatov pripravljena izplačati le dobrih 350 evrov bruto. Delavci bodo nadaljevali s stavko. 
MOJCA DUMANČIČ: Stavkajoči vztrajajo. Kljub povprečni plači 1.500 evrov bruto, ki nikoli ni zamujala, hočejo celotno nagrado. 


Mnogi vam očitajo, v teh težkih časih zahtevate denar, ko ga drugi niti za plače nimajo, vi pa zahtevate nagrado.
VALTER VODOPIVEC (vodja stavkovnega odbora, Elektro Primorska): Mi zahtevamo, da se izvaja kolektivna pogodba, da se spoštuje kolektivna pogodba. 
DUMANČIČ: Stavkovni odbor stavko opravičuje tudi s tako imenovanim poštenim sindikalizmom. 
VODOPIVEC: Ker se ta nagrada izplača vsem zaposlenim v enaki višini. Enkrat letno dobijo tudi tisti z nižjimi plačami nekako enak znesek kot tisti z višjimi. 
DUMANČIČ: Ali nebi moralo biti ravno obratno, da tisti, ki imajo nižje plače dobijo več, tisti, ki imate višje plače malo manj?
VODOPIVEC: To bi bilo pa že več, preveč za pričakovati. Enkrat letno pa vztrajamo, da se jih, tudi njih bi rekel ekstra nagradi, da tako rečem. 
DUMANČIČ: Proti stavki so se ostro izrekli mali delničarji Elektra Primorske. Razmišljajo tudi o vložitvi odškodninskega zahtevka. Plačniki elektrike pa…
ANKETIRANEC: Mah, meni se zdi neupravičeno, ker imajo že preveč zaslužka in to je vse podražitev pol ubogim revežem, ne, ki pol moramo doplačati tisto elektriko. 
ANKETIRANKA: Pač veliko ljudi pa, ki božičnice nima, pa glih tako dela, a ne. Pa niti plač nimajo, ne, ne pa božičnice. Ampak jaz pravim, vsak naj se bori za svoje pravice. 
DUMANČIČ: Vodilni Elektro Primorske pred kamere noče. Tudi s stavkajočimi se danes ni hotel pogajati, tako da se jutri stavka nadaljuje. Oskrba z električno energijo pa naj nebi bila motena, zagotavlja 500 stavkajočih.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Dumanič Mojca
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 27. 12. 2011 
Termin: 19:00
Trajanje: