RA SLOVENIJA 1, 23.02.2012, DOGODKI IN ODMEVI, 15.46

Slovenski finan_ni_holdingi_imajo_hude_te_aveSlovenski finančni holdingi imajo hude težave, nekateri so končali v stečaju, drugi čakajo, da jih prevzamejo novi lastniki. Namesto konsolidacije lastništva, tako lahko govorimo o novi privatizaciji, kjer pa imajo možnost, da svoje delnice prodajo tudi mali delničarji. Pri tem najbrž ne morejo računati na velike dobičke kot v obdobju pred svetovno finančno in gospodarsko krizo, kljub temu pa morajo biti pri prodajah previdni in se dobro poučiti o ponudnikih, cenah in pogojih prodaje. Prispevek Milana Trobiča. 


MILAN TROBIČ: Predsednik Društva malih delničarjev MDS Rajko Stankovič pravi, da so bili mali delničarji ujetniki finančnih holdingov, saj njihovi večinski lastniki niso hoteli odkupovati delnic malih delničarjev po poštenih cenah. Sedaj so se stvari obrnile in mali delničarji, …
RAJKO STANKOVIČ: … imamo ta trenutek možnost, da maksimiramo svoj donos, seveda to ne bodo take cene kot so bile v času, bom rekel rasti, je pa to, bom rekel, sigurno najboljša možnost za izhod po neki pošteni ceni. 
TROBIČ: Najnovejši primer je prodaja Mladinske knjige Založbe, pravi Stankovič, ki doda, da je njen 69 odstotni lastnik finančni holding Zvon Dva. 
STANKOVIČ: Mali delničarji v preteklosti zadnjih treh, štirih let nismo mogli prodati nobene delnice, ker večinski lastnik ni bil za to zainteresiran. Je edina možnost, da se pridružimo konzorciju bank, da pridemo čez 75 in poskušamo maksimirat ceno. Tisti, ki pač ne bodo pristopili k organizirani prodajo bodo pa skladno z določili zakona o prevzemih imeli možnosti izstopa po najvišji ceni, ki bo dosežena v teh prodajnih postopkih. 
TROBIČ: Sicer pa se malim delničarjem godi najslabše v tistih družbah, ki ne nastopajo na organiziranem trgu, ali pa niso izdale svojih delnic v nematerializirani obliki. Gre za manjše družbe, kjer so o tem odločali direktorji. Po določilih novele zakona o prevzemih pa bodo morali sedaj v roku šestih mesecev vse take družbe izdati delnice, vendar se mali delničarji bojijo, da je to bolj slaba tolažba, saj je v mnogih primerih v takih družbah najbrž prišlo do oškodovanja, nepravilnosti in kraje ali tajkunizacije premoženja.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Trobič Milan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 23. 02. 2012 
Termin: 15:30
Trajanje: