RA SLOVENIJA 1, 08.05.2012, DOGODKI IN ODMEVI, 15.38

Slovenska kofovska_konferenca_zanika_vatikanska_navodila_proti_Uranu_in_KrambergerjuLjubljanski in mariborski nadškof Anton Stres in Marjan Turnšek sta zanikala vse domneve v delu medijev, o škandalih v slovenski cerkvi. Predlog o ustanovitvi posebnega sklada, s katerim bi poplačali male delničarje pa je po mnenju Stresa nerealen. Aleksander Čobec. 
ALEKSANDER ČOBEC: Ljubljanski nadškof Anton Stres je ponovno zanikal prejetje dekreta s strani Vatikana o prepovedi javnega pastoralnega delovanja dveh nekdanjih nadškofov Alojza Urana in Franca Krambergerja. Stres je zanikal tudi preiskavo o domnevnem očetovstvu nekdanjega nadškofa Urana in svojo kazensko odgovornost pri sklenitvi pogodbe o obnovi dvorca Betnava z gradbenim podjetjem Vegrad, ki naj bi bila predmet kriminalistične preiskave. 


ANTON STRES: Tudi nisem nikoli rekel, da je bil posel zakonit, kakor je mojo izjavo povzel časnik Finance, ampak sem v svoji izjavi v petek 4. maja zapisal, da pogodba ni sporna in ni nezakonita. Seveda kako pa se potem za pogodba, kako se je izvrševala in kako je posel dejansko potekal, to je pa tisto vprašanje s katerim jaz nisem več povezan. 
ČOBEC: Stres je tudi pojasnil, da so že iskali rešitve v poplačitvi malih delničarjev. Nedavni predlog patra Bogdana Knavsa o ustanovitvi posebnega sklada pa je označil za nerealnega in protipravnega. Mariborski nadškof Marjan Turnšek pa je dodal, da mariborska nadškofija še ni izgubila nobene nepremičnine, so pa banke blokirale vsakršno razpolaganje z njimi. 
MARJAN TURNŠEK: Tako da mariborska nadškofija v tem trenutku tudi če bi želela kaj prodati, ne more brez sodelovanja bank. 
ČOBEC: Val domnev je v delu slovenskih medijev sprožil novinar časopisa Delo Dejan Karba. Na novinarski konferenci je dejal, da je njegov vir informacij pomožni ljubljanski škof Anton Jamnik in ga pozval k pojasnilom.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Čobec Aleksander
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 08. 05. 2012 
Termin: 15:30
Trajanje: