POP TV, 25.02.2013, 24 UR, 19.12

Razlogi za_zamudo_pri_kreditu_za_TEŠ_6DARJA ZGONC: Ali je gradnja šestega bloka TEŠ, ki še čaka na 440 milijonov mednarodnega kredita pod vprašajem tudi zaradi malih delničarjev Premogovnika Velenje. 
EDI PUCER: Naši viri namreč trdijo, da so eden od razlogov za zamudo pri odobritvi kredita lažni podatki, ki naj bi jih v Luksemburg pošiljali delničarji Premogovnika.
ZGONC: Ti naj bi od lastnika TEŠ- a, HSE, hoteli izsiliti prodajo svojih delnic po znatno višji ceni od tržne. 


JURE BRAČKO: V začetku februarja je bila predvidena odločitev o 440-milijonskem kreditu Evropske investicijske banke, ki bi s tretjinskim financiranjem dokončno zaključila finančno konstrukcijo, toda 440 milijonov še vedno visi v zraku. 
BLAŽ KOŠOROK (direktor HSE): Uradni razlag, zakaj naj bi do tega prišlo, pa nimamo. Nimamo pojasnil s strani Evropske investicijske banke, zakaj ni prišlo do črpanja kredita. 
BRAČKO:Neuradno gre za pritiske nevladnih organizacij, pritiske evropskih poslancev, tudi Lojzeta Peterleta. In kot tretje, pritisk manjšinskih delničarjev Premogovnika Velenje, ki jih zastopa odvetnik Vladimir Bilič. Način: zavajanje. To je pismo, ki ga je Bilič 1. februarja poslal predsedniku Evropske investicijske banke Hoyerju, v njem je med drugim zapisal, da je revizijska hiša Odit zaradi nekonkurenčne cene premoga - navajam: »Ugotovila oškodovanje družbe v višini 17 milijonov evrov.« Kar ni res. Zaupno poročilo, ki smo ga pridobili, govori o morebitnem oškodovanju 1,5 milijona. Dalje, Bilič piše, da je nekdanji predsednik Državnega zbora Gregor Virant predal pritožbo Ustavnemu sodišču, ker je sprejet zakon o državnem poroštvu neustaven. Tudi to ni res. Virant nikoli ni govoril o neustavnosti zakona. 
KOŠOROK: Skupina malih delničarjev poslužila metod ali pa pogajalske taktike, ki je nenavadna. Težko si postavljaš izhodišča za pogajanja, če v svojih dopisih trdiš nekaj, kar ni res. 
BRAČKO: V ozadju neuradno boj za energetske milijone. Podjetja Towra, MP naložbe in Intertrade so pred sedmimi leti celo po 11 evrov kupovala delnice Premogovnika, zdaj želijo HSE, tako viri, tudi s pritiski na EIB prisiliti k odkupu po vsaj 50 evrov na delnico. A vi vidite nek smisel, da nekdo kupuje delnice Premogovnika Velenje?
KOŠOROK: Ne vem. Jaz vas vprašam, če bi vi kupili leta 205, 2006, 2007, 2008, 2009 delnice Premogovnika Velenje, razen če ne bi imeli kakšnih drugačnih namenov?
BRAČKO: Bilič pred kamero zaenkrat ne želi, prav tako ne želi razkriti, kdo se skriva za luksemburškim podjetjem, ki je kupovalo delnice.

 

Medij: POP TV
Avtorji: Bračko Jure
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: 24 ur
Datum: 25. 02. 2013 
Termin: 19:12
Trajanje:2