RA SLOVENIJA 1, 22.10.2012, DOGODKI IN ODMEVI, 15.48

Prevzemniki so_pridobili_dodatnih_4_44_odstotka_delnic_Ljubljanski_mlekarnV petek se je iztekla zadružna prevzemna ponudba za prevzem Ljubljanskih mlekarn. Prevzemniki, Zadružni konzorcij Mlekodela, Deželne banke, Zadružne zveze Slovenije in 33 zadrug, so pridobili dodatnih 4,44 odstotka delnic Ljubljanski mlekarn in so tako skupaj lastniški delež povečali na dobrih 36 odstotkov. Za največja lastnika Ljubljanskih mlekarn NFD Holding in Factor banko, ki imata skupaj približno 45 odstotni lastniški delež, ponujena prevzemna cena 6,5 evra za delnico očitno ni bila dovolj visoka. Prispevek Jernejke Drolec. 


JERNEJKA DROLEC: Prevzemniki so v tem projektu pridobili dodatnih 4,44 odstotka delnic Ljubljanskih mlekarn. Prevzemno ponudbo je sprejelo 308 imetnikov delnic. Janko Stojkovič, predsednik nadzornega sveta Mlekodela. 
JANKO STOJKOVIČ: S tem smo povečali svoj delež, kar je seveda bila naša želja in mi smo prepričani, da je prevzem popolnoma uspel. 
DROLEC: Dolgoročni cilj zadružnega sistema je sicer pridobiti večinsko lastništvo v Ljubljanskih mlekarnah in zakon o prevzemih jim dovoljuje še nadaljnje kupovanje določenega odstotka ciljne družbe. Po opravljeni analizi se bodo odločili o nadaljnjem ukrepanju, pravi Stojkovič. Glede na slabo finančno stanje največjih lastnikov in na tako velik projekt kot je prevzemna ponudba bi bilo sklepati, da se je zadružni konzorcij uskladil z največjimi prodajalci, finančnimi družbami, da bo prišlo do odprodaje delnic in zato je izid prevzemne ponudbe vendarle nekoliko presenetljiv, se strinja agrarni ekonomist dr. Aleš Kuhar z Biotehniške fakultete. 
DR. ALEŠ KUHAR: Jaz ne bi temu rekel, da je ta posel, oziroma ta operacija uspešna. Pridobili so, bi rekel, tudi ne vse male delničarje, okrog četrtino malih delničarjev, ki imajo dobro desetino v tem trenutku še lastniškega deleža v Ljubljanskih mlekarnah. 
DROLEC: Kot pravi v NFD Holdingu, največjem lastniku Ljubljanskih mlekarn, se na ponudb, ki jo je v zadružnem imenu dal Mlekodel niso odzvali, ker menijo, da je ponujena cena 6,5 evrov za delnico prenizka, glede na dejansko vrednost družbe. Kot so še sporočili se dogovarjajo z ostalimi potencialnimi kupci.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Drolec Jernejka
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 22. 10. 2012 
Termin: 15:30
Trajanje:2