RA SLOVENIJA 1, 02.12.2010, DOGODKI IN ODMEVI, 15.34

Poslovni_vzpon_in_padec_Bineta_Korde_aIn kako je potekal poslovni vzpon in padec Bineta Kordeža, neločljivo povezan z rastjo in propadom Merkurja. Urška Jereb Brankovič.
URŠKA JEREB BRANKOVIČ: Manager leta 2007, nekdanji član sveta Banke Slovenije in član upravnega odbora nekdanje Gospodarske zbornice.

Bine Kordež se je po desetih letih zaposlitve v Merkurju leta 1998 zavihtel na najvišji položaj v podjetju. V prvih letih njegovega vodenja je Merkur prevzel dve večji konkurenčni podjetji Kovinotehno in Bofex, potem pa se je januarja 2007 začela oblikovati podlaga za managerski prevzem. SOD in KAD sta namreč prodala skoraj 200.000 delnic, oziroma približno 24 odstotni delež Merkurja Engrotušu. In poleti istega leta je Merfin, gre za podjetje managarjev Merkurja te delnice odkupilo in sicer z lastnimi sredstvi, z najemom posojil, ter zastavo lastnega premoženja. Vendar to je bil šele začetek. Že oktobra 2007 je namreč Merfin odkupil še dobrih 28 odstotkov delnic. Spet z najemom posojil, ki jih je zavaroval z delnicami ciljne družbe, mesec zatem pa še slabih 30 odstotkov, svoj delež v Merkurju je tako Merfin povečan na 78 odstotkov. V začetku leta 2008 so na skupščini potrdili sklep za iztis malih delničarjev, kar kasneje potrdi tudi kranjsko okrožno sodišče. Na omenjeni skupščini potrdijo tudi umik delnic z Ljubljanske borze. Treba je poudariti, da v času Merkurjevega prevzema še ni veljal kasneje sprejeti zakon o prevzemih v katerem je prepovedano zastavljati delnice ciljne družbe za pridobitev bančne garancije. Potem pa se je zgodila kriza in posledice so znane. Merkur je trenutno v postopku prisilne poravnave, Bine Kordež, ki je bil v minulih mesecih zaposlen kot svetovalec uprave, pa je v začetku novembra z novo upravo sklenil sporazumno prekinitev delovnega razmerja brez odpravnine.


Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Jereb Brankovič Urška
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 02. 12. 2010 
Termin: 15:30
Trajanje:3