RA SLOVENIJA 1, 13.03.2013, DOGODKI IN ODMEVI, 15.39

Pogodba med_državo_in_KBC_je_spornaPo uradnem izstopu belgijske KBC iz lastništva Nove Ljubljanske banke je časnik Delo razkril sporna pogodbena člena, s katerima se je slovenska država zavezala, da ne bo sprožala sodnih postopkov proti belgijskim predstavnikom v banki. Takšni členi so v nasprotju z zakoni, opozarja stroka, na finančnem ministrstvu pa mirijo, da takšen sporazum pristojnih organov ne odvezuje od preiskovanja spornih bančnih poslov. Maja Derčar. 
MAJA DEČAR: Belgijski predstavniki so v Novi Ljubljanski banki skrbeli za upravljanje tveganj. Očitno slabo. In ob umiku iz naše največje banke so z največjo lastnico, slovensko državo, v njenem imenu z ministrom Šušteršičem, podpisali pogodbo v kateri se država zavezuje, da proti njim ne bo vlagala nobenih odškodninskih tožb ali kazenskih ovadb. To je sporno, pravi pravnik prof. Borut Bratina. 


PROF. BORUT BRATINA: Takšna odločitev seveda lahko vpliva na glasovanje na skupščini, kjer bi pa s tem povzročili lahko škodo drugim delničarjem in predvsem sami NLB, če bi seveda bili podani pogoji za odgovornost, morebitno odškodninsko odgovornost teh organov, se vnaprej seveda to ne more odreči. 
DERČAR: Določilo o nesprožanju sodnih postopkov proti Belgijcem je v nasprotju z zakonom o gospodarskih družbah in zakonom o bančništvu, po katerem za odločitve uprave odgovarjajo vsi člani uprave, torej tudi belgijski. Predsednik Društva mali delničarji Slovenije Rajko Stankovič. 
RAJKO STANKOVIČ: Nihče v tej državi ni pristojen za podpisovanje nečesa protizakonitega in tukaj gre za ničnostne, oziroma protizakonite sklepe in tisti pravniki, ki so svetovali ministru, da morda to podpiše, bodo morali krepko dobro zagovarjati pred ustreznimi institucijami zakaj so to naredili. 
DERČAR: Državni sekretar na finančnem ministrstvu Andrej Šircelj pa pravi, da pogodba med državo in KBC ne pomeni, da na podlagi zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ni možno ugotavljati odgovornosti belgijskih članov uprave in nadzornega sveta v NLB. 
ANDREJ ŠIRECELJ: Zakon je nad pogodbo, kot pravni akt, kar pomeni, da s pogodbo ne morete izključiti določbe, ki določa odgovornost.
DERČAR: Pogodba med državo in KBC je torej eno, zakon pa drugo in spoštovati je treba zakon, pravijo na finančnem ministrstvu.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Derčar Maja
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 13. 03. 2013 
Termin: 15:30
Trajanje:3