TV SLOVENIJA 1, 19.05.2011, DNEVNIK, 19.00

Petrol_zavrnil_od_kodninske_to_beDEJAN LADIKA: Na skupščini Petrola pa so kljub nasprotnemu predlogu malih delničarjev podelili razrešnico prejšnji upravi Aleksandra Svetelška, ki se je zapletla v sporne posle s SCT-jem. Izpodbojnih tožb ni bilo, delničarji pa so potrdili tudi rekordno vrednost dividende. 
FLORJAN ZUPAN: Država, ki ima prek Kada in Soda približno tretjino kapitala, bi lahko danes zaradi odločbe ATVP-ja ostala brez glasovalnih pravic, vendar je sodišče tik pred zdajci glasove vrnilo. Agencija je odločitev že označila za nedopustno, saj je pričakovala začasno odredbo do odločitve ustavnega sodišča. 


TOMAŽ KUNTARIČ (predsednik nadzornega sveta Petrola): Glede na rezultate skupščine, ne bi bistveno vplivalo, mislim, da bi bili vsi sklepi večinsko podprti. 
ZUPAN: Zaradi spornih poslov prejšnje uprave s SCT-jem so mali delničarji zahtevali, da se ne podeli razrešnica Aleksandru Svetelšku in članoma njegove uprave, Romanu Dobnikarju in Janezu Živku, vendar so bili preglasovani. 
RAJKO STANKOVIČ (Mali delničarji Slovenije): Veseli me pa, da je vsaj skoraj 10,5 procentov delničarjev prepoznalo, da s tem poslom nekaj ni bilo v redu, in so glasovali proti razrešnici članom uprave. 
ROMAN DOBNIKAR (član uprave Petrola): Mi smo kot dober gospodar tudi v skladu z vsemi revizijskimi komisijami pregledali posel. 
ZUPAN: Ob skupni izpostavljenosti skoraj 12 milijonov ima Petrol zdaj za 1,25 milijona odprtih terjatev do SCT-ja, ob morebitnem stečaju pa bi se izpostavljenost povečala za dodatna dva milijona. Kljub temu sedanja uprava ne bo vložila odškodninskih tožb. 
TOMAŽ BERLOČNIK (predsednik uprave Petrola): Trenutno ne teče nič, se pravi, z vsemi dejstvi se je seznanil nadzorni svet, v primeru novih dejstev bo pa verjetno nadzorni svet ukrepal. 
ZUPAN: Petrol je imel lani za skoraj 19 milijonov evrov dobička, ki ga bodo skoraj v celoti več kot 15 milijonov namenili za dividende, te bodo letos znašale 7,5 evra, kar je največ v zgodovini družbe.


Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 19. 05. 2011 
Termin: 19:00
Trajanje:3