TV SLOVENIJA 1, 07.08.2012, DNEVNIK, 19.00

Opeharjeni kupci_delnic_NKBMVLASTA JESENIČNIK: Luknje v portfeljih največjih slovenskih bank čutijo tudi njihovi delničarji. Od borzne evforije od leta 2007 do danes so se mnogi z nakupi delnic na Ljubljanski borzi močno opekli. Mali delničarji Nove kreditne banke Maribor so izgubili skoraj 200 milijonov evrov, vsi ne državni lastniki pa več kot 300 milijonov. 


FLORJAN ZUPAN: Takole so Slovenci konec leta 2007 v vrstah stali na vplačilo delnic banke. Cena je bila takrat 27 evrov, danes je vredna 1,5 evra. Skoraj sto tisoč delničarjev je nasedlo obljubam takratne vlade o varni naložbi. Zaslužila pa je le država in redki posamezniki, mali delničarji pa do danes izgubili kar devet desetin svojega premoženja, približno 200 milijonov evrov. Banka je kljub dvem dokapitalizacijam nakopičila za 700 milijonov slabih posojil. Tajkunski krediti, nepremičninski posli na Hrvaškem in sumljivo poslovanje s podjetnikom Matejem Raščanom je drugo največjo banko potisnilo na rob stečaja. 
RAJKO STANKOVIČ (društvo Mali delničarji Slovenije): Jaz upam, da predsednik Hauc, kot je obljubil, bo skozi izsledke revizije Banke Slovenije in dodatne izsledke vložil odškodninske zahtevke in morebitne tudi druge tožbe za zaščito premoženja banke in delničarjev v NKBM.
ZUPAN: Država je v zadnji dokapitalizaciji leta 2011, ker ni našla drugih kupcev, prisilila kar elektropodjetja, da so za skoraj 50 milijonov evrov kupila delnice po 8 evrov. Borzni tečaj pa je danes na vsega 0,14 odstotkih knjigovodske vrednosti. Ali je torej banka pred stečajem, če ne bodi svežega denarja? 
ŽIGA GREGORINČIČ (Alta INvest): Jaz mislim, da zaenkrat o stečaju je prezgodaj za govoriti, definitivno pa ta tečaj nekako odraža pričakovanja glede dokapitalizacije. Vsakič, ko je bila banka do zdaj dokapitalizirana, je prišlo do razvodenitve delničarjev. 
ZUPAN: In težko bo v tretji dokapitalizaciji našla investitorje, ki bi prispevali novih 50 milijonov evrov.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 07. 08. 2012 
Termin: 19:00
Trajanje:2