RA SLOVENIJA 1, 23.04.2013, DOGODKI IN ODMEVI, 15.31

Obravnava predloga_nacionalnega_reformnega_programaDUŠAN MILIČ: Vlada bo na popoldanski sicer redni seji obravnavala predlog nacionalnega reformnega programa. Ta dokument mora sicer predložiti Evropski komisiji. Kako bo ukrepala, da se javno finančni primanjkljaj ne bo znatno zvišal. Poleg boja z recesijo in s tem nižjimi proračunskimi prihodki na eni strani, mora kot prednostno nalogo videti sanacijo bank. Uradna napoved javno finančnega primanjkljaja za letos, je sicer 4,2 odstotka. Več Zdenka Bakalar.
ZDENKA BAKALAR: Februarja so se Coco obveznice NKBM-u in NLB-ju spremenile v kapital, v državni bilanci je bil zato zabeležen primanjkljaj, pojasnjuje Andrej Flajs, ki na statističnem uradu skrbi za nacionalne račune.
ANDREJ FLAJS (statistični urad): To znaša skupaj 420 milijonov evrov oziroma 1,2 odstotka BDP.


BAKALAR: Skupaj s 3 odstotnim proračunskim primanjkljajem, naj bi torej javno finančni primanjkljaj, letos dosegel 4,2 odstotka. V napoved niso vključili strošek sanacije bank, dokapitalizacije naj bi sicer znašale okrog milijardo. 
FLAJS: Za te transakcije še ni nič dokončnega in seveda v te napovedi niso bile vključene. Zdaj ali bodo te transakcije izvedene že letos ali v začetku prihodnjega leta, nismo vedeli, zato to v napovedi ni.
BAKALAR: Poleg tega bo morala država letos dodatno poravnati kar nekaj izdatkov zaradi izgubljenih sodb na sodišču, tudi tega sicer niso upoštevali pri napovedi. 
FLAJS: Gre za pokojnine dobrih 30, za regrese 50, 170 za plače, za izbrisane niti ne vemo, bi to znalo vse skupaj biti pol milijarde evrov.
BAKALAR: Spopadanje s primanjkljajem je lažje, če se spodbudi rast. Zato tudi zagotavljane vlade o pomoči podjetjem, toda v preteklih dveh letih je dobrih 40 milijonov teh pomoči, pristalo v primanjkljaju. 
FLAJS: Zdaj več kot bo garancij slabim podjetjem, več tvegamo, da podjetja ne bodo plačevala in bomo imeli primanjkljaj v prihodnosti. 
BAKALAR: Evropska komisija napoveduje, da bomo letos končali z nekaj več kot pet odstotnim primanjkljajem. Mednarodni denarni sklad celo s sedem odstotnim. Verjetno je MDS upošteval celoten znesek sanacije bank, pojasnjuje Andrej Flajs s statističnega urada.
FLAJS: Prvič je ta sanacija in vse transakcije se ne bodo zgodile letos. Zato mislim, da je nekako nekorektno s strani IMF, da govori pri nas o 7,1 primanjkljaja, ker se bodo transakcije vezane s slabo banko verjetno knjižile v več letih.
BAKALAR: Zato torej ne preseneča, da vlada napoveduje prodajo premoženja, saj bo s tem pridobila denar in znižala primanjkljaj.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Bakalar Zdenka
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 23. 04. 2013 
Termin: 15:30
Trajanje:3