TV SLOVENIJA 1, 23.05.2011, DNEVNIK, 19.00

O_usodi_SCT_jaDEJAN LADIKA: SCT nezadržno drsi v stečaj. Eden izmed zadnjih poskusov, da bi vendarle dosegli prisilno poravnavo, je današnja skupščina. Lastniki predlagajo, naj upniki svoje terjatve spremenijo v lastniške deleže. Seveda še vedno upajo, da se bo čudežno našel vlagatelj in s svežim kapitalom podprl naše največje gradbeno podjetje. Skupščino SCT-jevih lastnikov spremlja Alenka Pogačnik. Kaj torej predlagajo? 


ALENKA POGAČNIK: Lep pozdrav, skupščina je končana in po pričakovanjih so potrdili predlog, po katerem bodo navadni upniki za vsakih 200 evrov, ki jim jih dolguje podjetje, dobili eno delnico, banke in upniki, ki imajo svoje terjatve zavarovane, pa naj bi za eno delnico zastavili pol manj oziroma 118 evrov. No, dejanska vrednost delnic naj bi bila dosti manjša, okoli 36 evrov, proti sklepu so glasovali mali delničarji, sicer pa je današnja skupščina le ena izmed potez vodstva, ki skuša rešiti podjetje, še vedno iščejo strateškega partnerja, ki bi bil pripravljen vložiti 300 milijonov evrov in pa pripeljati nove posle. Poglejmo izjavo prokurista. 
DUŠAN MES (prokurist SCT-ja): To je zdaj prva stvar, vse je osredotočeno na to, da se do srede to dogovori dokončno, zdaj ni več odvisno samo od nas, je še od upnic, od bank, tako da jutri so tam sestanki, potem pa kaj več, upam. Skrajni rok, v vsakem primeru je 25., da se razkrije in da neko garancijo. Skrajni rok, da so pa sredstva na računu in da imajo delavci plače, je pa narok, narok je pa 14.06. to je to, to so datumi, ki morajo biti izpolnjeni in drugega ni. 
LADIKA: Alenka, vse kaže, da se bo SCT-jeva agonija končala s stečajem, kaj bo ta prinesel? 
POGAČNIK: Ja, Dejan, prav imaš, in sicer po zadnjih podatkih naj bi se za SCT zanimali samo še dve podjetji: dve gradbeni podjetji, in sicer eno slovensko in pa eno tuje, drugače pa, kot je že povedal prokurist, v sredo bo predlagal stečaj, če tega strateškega partnerja ne bo. No, v primeru stečaja pa je treba povedati, da imajo prednost za poplačilo terjatev upniki, ki imajo svoje terjatve zavarovane in seveda bodo poplačani tudi delavci, ki že štiri mesece čakajo na plače. Dolgov ima sicer SCT za okoli 250 milijonov, je pa seveda vprašanje, kaj bo z bankami, samo NLB ima, SCT ima pri NLB za okoli 130 milijonov nevnovčenih bančnih garancij, tako da za NLB in ostale banke je prisilna poravnava nedvomno boljša rešitev. Toliko za zdaj. 
LADIKA: Hvala.


Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Pogačnik Alenka
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 23. 05. 2011 
Termin: 19:00
Trajanje:2