RA SLOVENIJA 1, 14.08.2012, DOGODKI IN ODMEVI, 15.33

Nova KBM_preu_uje_razli_ne_na_ine_dokapitalizacijeDelničarji Nove KBM so na današnji skupščini za revizijsko hišo, ki bo letos v banki opravila redno letno revizijo, soglasno izbrali družbo Deloitte Revizija. Še vedno pa ni jasno če in kako bo nova uprava druge največje banke postopala zoper odgovorne za položaj v katerem se je banka znašla. K temu naj bi v preteklosti znatno prispevali nekateri predvsem nepremičninski posli na Hrvaškem in v Srbiji. Lidija Cokan. 
LIDIJA COKAN: O izbiri rednega revizorja so lastniki druge največje slovenske banke odločali že na skupščini v začetku junija, a takrat predlagane revizijske hiše Ernst & Young niso potrdili. Omenjena družba je revizije za Novo KBM opravljala skoraj desetletje. 


RAJKO STANKOVIČ: Kasneje se je pa izkazalo, da so bile določene luknje na Hrvaškem, torej verjetno so ali spregledali pa zamižali. 
COKAN: Je razlog zakaj je hiša Ernst & Young izgubila zaupanje lastnikov, pojasnil predsednik društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stankovič. Na današnji skupščini pa ni bilo govora o rezultatih notranje revizije v banki in iskanju odgovornih za nekatere sporne posle. Kot je pojasnil predsednik uprave Nove KMB Aleš Hauc, bo s tem najprej seznanil nadzorni svet banke. 
ALEŠ HAUC: Vse te podatke bo obravnaval nadzorni svet na osnovi poročila iz skrbnega pregleda, ki je v zaključni fazi. 
COKAN: Sicer pa uprava Nove KBM trenutno išče načine za prepotrebno dokapitalizacijo. Aleš Hauc. 
HAUC: Gre se za to, da se zagotovi kapitalska ustreznost banke na primer način, ker obstaja več metod ne samo po zakonu o bančništvu, ampak tudi po mednarodnih standardih na osnovi katerih lahko banka doseže kapitalsko ustreznost. 
COKAN: Kot meni predsednik društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stankovič, obstoj Nove KBM trenutno ni ogrožen, čeprav njene delnice na borzi dosegajo rekordno nizko ceno. Banka se namreč namerava dokapitalizirati tudi s prodajo 51 odstotnega deleža v Zavarovalnici Maribor. 
STANKOVIČ: Sedaj je poleg Pozavarovalnice Sava, tukaj sta, naj bi bila še dva tuja morebitna kupca. Torej pomeni, da bodo lahko delež dobro unovčili. 
COKAN: Prodaja deleža v Zavarovalnici Maribor pa naj bi po nekaterih ocenah za Novo KBM pomenila 70 odstotkov tržne dokapitalizacije.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Cokan Lidija
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 14. 08. 2012 
Termin: 15:30
Trajanje:2