TV SLOVENIJA 1, 20.12.2011, ODMEVI, 22:18

Neznana ameri_ka_dru_ba_je_danes_objavila_prevzem_Pivovarne_La_koSLAVKO BOBOVNIK (voditelj): Poglejmo zdaj današnjo Mercatorjevo zgodbo: 
FLORJAN ZUPAN (novinar): Neznana družba Eatons Capital iz Las Vegasa, specializirana za ustanavljanje podjetij, menda brez dovoljenj za poslovanje že od leta 2009, je pozno popoldne objavila namero za prevzem Pivovarne. To bo zdaj otežilo prodajo Mercatorja, saj bo o tem morala odločati še skupščina. Že čez dan je zaokrožila informacija, da bo Igor Lah, drugi najbogatejši Slovenec, sam objavil nov prevzem. Kdo stoji za Američani, pa za zdaj še ni znano. Poznavalci pa menijo, da gre za ljudi iz Slovenije, ki nasprotujejo prodaji. V nocojšnji oddaji Odkrito je član uprave Agrokorja Ivan Crnjac na to dejal: 


IVAN CRNJAC (član uprave Agrokorja): No, nebi prehitro govoril o teh novih zadevah v zvezi s Pivovarno Laško, v zvezi s to novo ponudbo. Mislim, da je jasno in da je zagotovo, da imamo že dogovorjen sporazum med vlagatelji in med prodajalci in Agrokorjem. 
ZUPAN: Sicer pa so nadzorniki Nove kreditne banke podprli prodajo delnic Mercatorja, saj očitno še niso vedeli za prevzem. Nadzorniki Laškega in NLB-ja pa so odločitev preložili, Laščani do petka. 
VLADIMIR MALENKOVIČ (predsednik nadzornega sveta Pivovarne Laško): Zaradi tega, ker nadzorniki smatramo, da postopek dezinvestiranja kot takšen in tudi postopek reprograma sta neločljivo povezana in je v tem smislu potrebno maksimalno narediti za izboljšanje pozicije Pivovarne Laško. 
ZUPAN: Takole pa je popoldne pred vlado protestiralo približno 50 delavcev, zaposlenih in sindikalistov Mercatorja. 
PROTESTNICA: Borimo se za Mercator, da ga nebi prodali. 
PROTESTNIK: Mislim, da se slabo piše zaposlenim. 
LADISLAV ROŽIČ (Sindikat delavcev trgovine): In naša zahteva je, da Mercator ostane v državni lasti. 
ZUPAN: Iz Sindikata trgovine Hrvarske pa so našim sindikatom poslali protest, češ da je akcija proti Agrokorju neprofesionalna in nesindikalna, saj ta ščiti vse pravice delavcev. Najverjetnejši mandatar Zoran Janković pa se je nocoj izrekel proti prodaji. Minister Gaspari pa, da bi lahko v tem primeru šlo za odkup na kredit. 
ZORAN JANKOVIĆ (predsednik Pozitivne Slovenije): Osebno sem proti prodaji, to sem povedal, kajti to je na nek način moj otrok. Če kaj ne razumem, ne razumem, če kdo kupuje Mercator, zakaj ni dal javne ponudbe. 
MITJA GASPARI (minister a razvoj in evropske zadeve): Praviloma se take operacije delajo s partnerji, ki so finančno kvalitetni. 
ZUPAN: Mali delničarji so sicer za prodajo, vendar pa ne komurkoli. 
RAJKO STANKOVIČ (predsednik društva MDS): Nasprotujemo pa enormnemu hitenju, podpisovanju ekskluzivne pogodbe, saj vsi parametri v tej pogodbi niso znani. 
ZUPAN: Podpisa pogodbe tako jutri še ne bo, delnica Mercatorja pa je danes pridobila 3 odstotke in končala pri ceni 167 evrov.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Odmevi
Datum: 20. 12. 2011 
Termin: 22:18
Trajanje: