Primorska.info, 17. 01. 2012

4eeb7355 fructal1

Po nakupu 93,73-odstotnega deleža Fructala od ljubljanske družbe Pivovarna Union mora Nectar objaviti prevzemno ponudbo še za preostale delnice, ki so v lasti zaposlenih in nekdanjih zaposlenih.

Za delnice malih delničarjev, ki imajo v lasti še 6,27-odstotni delež, naj bi bil Nectar pripravljen plačati 15,03 evra.

 

Nectar je za 93,73 odstotka delnic ajdovskega proizvajalca sokov, ki je bil v lasti ljubljanske Pivovarne Union, sredi lanskega decembra plačal 35,3 milijona evrov.

Skupaj z lastništvom skoraj vseh delnic je Nectar prevzel tudi Fructalove dolgove, ki znašajo dobrih 13 milijonov evrov. Nakup Fructala je financiral delno z lastnimi sredstvi, in sicer v višini približno sedem milijonov evrov, delno pa s posojili Evropske banke za obnovo in razvoj.

Srbski prevzemnik je ob prevzemu obljubil ohranitev proizvodnje v Ajdovščini, ob tem pa tudi dodatna vlaganja v razvoj sadjarstva in lokalnih pridelovalcev sadja v Vipavski dolini. Za zagotavljanje dolgoročnega razvoja Fructala bodo spodbujali sodelovanje in partnerstvo z občino Ajdovščina ter aktivno vključevanje Fructala v razvoj lokalne skupnosti.

Glede 370 zaposlenih v Fructalu pa se je Nectar v sporazumu z občino Ajdovščina zavezal, da odpuščanj ne bo, prav tako naj bi v Ajdovščini ostal tudi razvoj.

Pivovarna Union je Fructal prodala zaradi visokih dolgov bankam. Pivovarna Laško, ki je lastnica tudi ljubljanske Pivovarne Union, Radenske, Dela in tudi Večera, se je s prodajo pri bankah razdolžila za 48 milijonov evrov. Nectarjev nakup Fructala so odobrili tudi varuhi konkurence v Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, BiH in na Hrvaškem.