image002Velenje, 3. januarja (STA) - Trije mali delničarji Premogovnika Velenje, in sicer družbe MP Naložbe, Towra in Intertrade ITC v likvidaciji, so prek svojega pooblaščenca odvetnika Vladimirja Bilića za 27. januar ob 4. uri zjutraj sklicali izredno skupščino. Na njej bodo odločali o imenovanju posebnega revizorja, ki bo preveril pravilnost vodenja poslov premogovnika.

Omenjeni delničarji, ki so skupščino sklicali na podlagi sodnega pooblastila, za posebnega revizorja znova predlagajo družbo Audit&Co iz Murske Sobote, posebna revizija pa bi se nanašala na obdobje od 1. januarja 2010 do dneva imenovanja posebnega revizorja, je razvidno iz sklica skupščine, ki je bil objavljen na spletnih straneh Premogovnika Velenje.

Od posebnega revizorja mali delničarji, katerih delež v osnovnem kapitalu Premogovnika Velenje znaša približno 9,3 odstotka, pričakujejo, da preveri ustreznost cene, po kateri je Premogovnik Velenje premog prodajal Termoelektrarni Šoštanj (Teš), da preveri gibanje cen električne energije v omenjenem obdobju oziroma drugih kazalnikov poslovanja Teša ter razhajanja med gibanjem cen električne energije, ki jo je prodajal Teš, in cen premoga, ki ga je prodajal Premogovnik Velenje.

Prav tako bi bila naloga posebnega revizorja preveriti obseg morebitnega oškodovanja Premogovnika Velenje in njegovih delničarjev zaradi neustrezne prodajne cene premoga ter preveriti obseg morebitnega okoriščanja Teša ali krovne družbe Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Bilić je sicer že lani na celjsko okrožno sodišče zoper 13 sedanjih in nekdanjih predsednikov uprav in nadzornikov Premogovnika Velenje, HSE in Teš vložil tožbo, v kateri zahteva plačilo odškodnine Premogovniku Velenje v višini 17,4 milijona evrov.

Kot je takrat povedal Bilić, se tožba nanaša na prodajo premoga pod ceno družbama HSE in Teš. Podlaga tožbe je revizijsko poročilo o poslovanju Premogovnika Velenje med letoma 2005 in 2009. Bilić je takrat pojasnil, da je tako veliko število tožencev posledica "nenormalno hitrega menjavanja predsednikov uprav in nadzornih svetov družb v toženih družbah".

Omenjeni delničarji namreč menijo, da je škoda nastala zaradi prenizke cene premoga za HSE in Teš v obdobju od leta 2005 do leta 2009. Po navedbah revizije je vodstvo premogovnika poslovalo v škodo družbe s tem, da se je premog prodajal pod ceno, po kateri bi se sicer glede na tržne razmere moral prodajati.

lpc/fz

03.01.2013 09:50