RA SLOVENIJA 1, 10.8.2011, DOGODKI IN ODMEVI, 15:55

Mali_delni_arji_se_zavzemajo_za_skupinski_izstop_iz_elektropodjetijMali delničarji, združeni v Društvu malih delničarjev - skupaj smo močnejši MDS se že več kot dve leti aktivno zavzemajo za skupinski izstop iz elektropodjetij. V vsakem od petih podjetij iz te panoge imajo namreč 20,5 odstotni delež, ki pa jim ne prinaša nobenih koristi. Pobudo, da želijo izstopiti po pošteni ceni, so poslali tako na ministrstvo za gospodarstvo kot Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države. Namesto njih bi v elektropodjetja vstopil Petrol. Prispevek Milana Trobiča. 


MILAN TROBIČ: Za izstop so se mali delničarji odločili, ker doslej še niso prejeli nobenih dividend iz elektropodjetij, pravi predsednik Društvamalih delničarjev MDS Rajko Stankovič, ki doda.
RAJKO STANKOVIČ (predsednik Društva malih delničarjev MDS): Še več, vsako leto smo na slabšem, saj država z izmišljanjem nekih institucij na nek način prikrito izplačuje dobička, ostali deležniki pa nimajo nič od tega. 
TROBIČ: Zato so dolgo iskali ustrezno rešitev in jo našli v Petrolu, ki je začel aktivno tržiti električno energijo. Petrol je pripravljen vstopiti v vseh pet podjetij namesto malih delničarjev in jim je po besedah Stankoviča pripravljen ponuditi primerno ceno.
STANKOVIČ: Ali bo to podal v denarju ali v novoizdanih delnicah iz odobrenega kapitala, ta odobreni kapital Petrol ima izglasovan, tako da skupščina ni potrebna in ker gre to za core biznis, se pravi to je tudi eno redkih področij, kamor se lahko Petrol še širi, ker več kolikor olja in bencina sedaj ne more prodati. Smo to idejo predstavili vsem, tako da v kratkem pričakujemo sestanek na Agenciji za kapitalsko upravljanje naložb, kjer bodo povedali, kakšni so pogoji, da do te realizacije pride. 
TROBIČ: Za male delničarje bi to pomenilo, da bi namesto netržnih dobili tržne vrednostne papirje, ki bi jih lahko kadarkoli prodali na organiziranem trgu na borzi. Sedaj so namreč delnice elektropodjetij zelo nelikvidne in dosegajo njihove cene na sivem trgu od 2,5 do 3 evre, njihova knjigovodska vrednost pa je od 6 do 7 evrov. Po drugi strani bi država, če bi sprejela ponudbo malih delničarjev, izpolnila odločbo Računskega sodišča, ki pravi, da mora imeti ločeno omrežje in trgovanje z električno energijo.


Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Trobič Milan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 10. 08. 2011 
Termin: 15:30
Trajanje:2