lasko1Laško, 9. januarja (STA) - Društvo malih delničarjev Pivovarne Laško bo na januarski skupščini podprlo vse predlagane sklepe, kar pomeni tudi podajo soglasja za prodajo delnic Mercatorja. V društvu namreč ocenjujejo, da je prodaja Mercatorjevih delnic ključnega pomena za obstoj in razvoj skupine Laško, so danes sporočili iz omenjenega društva.

S prodajo delnic Mercatorja bi se skupina Laško po navedbah društva razbremenila za več kot polovico preostalega dolga, kar bi ji omogočilo stabilno ter dobičkonosno poslovanje v prihodnje. Po mnenju izvršnega odbora društva zagovorniki neprodaje delnic Mercatorja ne ponujajo prav nobene alternative ter poslovno sprejemljive rešitve.

Kot navajajo v društvu, bi s prodajo Mercatorjevih delnic v Slovenijo prišlo okoli 800 milijonov evrov svežega denarja. Drugih virov svežega kapitala ni in zato izvršni odbor društva sprašuje politike in vse, ki so se zadnje mesece vmešavali v proces prodaje delnic Mercatorja, kdo in iz katerih virov bo zagotovil nujno potrebno dokapitalizacijo bank ter sprostitev posojilnega krča v državi.

Izvršni odbor društva bo obravnaval tudi prevzemno ponudbo Mercatorja za Pivovarno Laško, ko bo potencialni ponudnik objavil prevzemne pogoje. Takrat bo izvršni odbor s svojimi stališči in odločitvami seznanil male delničarjev ter javnost in delničarjem predlagal sprejem ali zavrnitev Mercatorjeve ponudbe.

Ob zagotoviti dolgoročnega stabilnega razvoja družbe skupine Laško, ohranitvi delovnih mest in tržnega položaja blagovnih znamk skupine pa bo moral potencialni prevzemnik Pivovarne Laško pojasniti tudi postopke za pridobitev soglasja urada za varstvo konkurence, saj tovrstnega vertikalnega povezovanja med dobavitelji in trgovci v slovenski praksi še ni bilo.

Ena od najpomembnejših informacij, na podlagi katere bo izvršni odbor sprejemal stališče, pa bo tudi analiza možnih reakcij vse ostalih trgovcev v Sloveniji in na tujih trgih v primeru Mercatorjevega prevzema laške pivovarne. Obstaja namreč realna nevarnost, da bi izdelki skupine Laško v primeru prevzema ostali brez prostora na policah drugih trgovcev, kar bi v skrajnem primeru pomenilo tudi propad družb iz skupine Laško.

Mercator je s približno 40-odstotnim deležem sicer res največji kupec proizvodov skupine Laško, a se na njegovih policah proda manj kot četrtina letnih količin proizvodov skupine, ostalo pa Mercator kot veletrgovec proda drugim trgovskim mrežam in gostinstvu, so še navedli v Društvu malih delničarjev Pivovarne Laško.

Delničarji laške pivovarne bodo na skupščini 30. januarja odločali med drugim o prodaji deleža v Mercatorju, dokapitalizaciji družbe in pozvali banke k dolgoročnemu reprogramu finančnih obveznosti.

Skupina Pivovarna Laško je sicer lastnica 23,34 odstotka Mercatorja in med prodajalci skupaj 52,10-odstotnega deleža Mercatorja.

Po predlogu uprave naj bi se osnovni kapital družbe, ki znaša 36,5 milijona evrov in je razdeljen na 8.747.652 navadnih, prosto prenosljivih imenskih kosovnih delnic, povečal za največ 36,5 milijona evrov na največ 73 milijonov evrov z izdajo novih delnic, ki tvorijo isti razred z že izdanimi delnicami.

Povečanje osnovnega kapitala se izvede z izdajo največ 8.747.652 novih navadnih, prosto prenosljivih imenskih kosovnih delnic za denarne vložke, pri čemer znaša prodajna cena ene delnice deset evrov.

Delničarji pa bodo odločali tudi o predlogu Kapitalske družbe, ki kot 7,06-odstotna lastnica predlaga dokapitalizacijo v višini največ 18,2 milijona evrov.

lpc/fz

09.01.2012 12:35