RA SLOVENIJA 1, 08.07.2011, DOGODKI IN ODMEVI, 15.37

KS Naložbe_namerava_prevzeti_Pivovarno_LaškoV sago o Pivovarni Laško se je na presenečenje številnih danes vključil nov igralec, nepremičninski mogotec Igor Lah. Njegova družba KS Naložbe je namreč danes javnost obvestila, da namerava objaviti prevzemno ponudbo za delnice Pivovarne Laško in sicer najpozneje v 30 dneh in ne prej kakor v 10 dneh.

Uprava in nadzorni svet pivovarne sta nad to potezo presenečeni, prav tako Nova Ljubljanska banka, ki je največja lastnica pivovarne. Poznavalci razmer pa se sprašujejo o motivih Igorja Laha za prevzem pivovarne. Poroča Simeona Rogelj.
SIMEONA ROGELJ: Igor Lah, ki je do premoženja prišel s privatizacijskimi certifikati, iztisi malih delničarjev in selitvami premoženja iz enega v drugo podjetje, letos pa je bil zaradi premoženjskih zlorab obsojen na pogojno kazen, je v sporočilu za javnost sporočil, da so njegovi nameni glede prevzema Pivovarne Laško zelo resni in da nasprotuje špekulacijam, da so v ozadju nepremičninski posli ali onemogočanje poslovanja Pivovarne Laško. Predsednik nadzornega sveta pivovarne Vladimir Malenkovič pa je tako kot celotna uprava Laškega, nad prevzemno namero presenečen.
VLADIMIR MALENKOVIČ: S tovrstnimi informacijami nadzorni svet ni razpolagal in v tem trenutku ocenjujemo, da je premalo stvari znanih, da bi lahko dali nek kvaliteten komentar. Vsekakor bomo pa situacijo seveda spremljali in bomo potem videli v nadaljevanju kako in kaj bo. V tem trenutku je pa še prezgodaj.
ROGELJ: Kaj prevzemna namera pravno formalno pomeni za pivovarno in predvsem za reprograme kreditov pri bankah smo vprašali pravnega svetovalca Stojana Zdolška, a odgovora nismo dobili saj Zdolšek za komentarje nima pooblastil, je pa potrebno, kot je še opozoril od danes naprej spoštovati določbe prevzemne zakonodaje, med drugim 47. člen zakona, ta pa upravi in nadzornemu svetu tako rekoč do objave odločbe o izidu prevzemne ponudbe, zaveže roke. Kot pravi Andraž Grahek iz KD Skladov bi to lahko pomenilo tudi oteženo prodajo premoženja Večera, Dela, Fructala in Mercatorja.
ANDREJ GRHEK: Nekateri v Mercatorju bi vzdihnili, se zadovoljno zasmejali in rekli o hvala lepa Igor Lah.
ROGELJ: je mogoče, da je Lahova poteza politično motivirana.
GRAHEK: Ha, to pa lahko samo špekuliram. To pa vprašajte politike.
ROGELJ: Kako resna je namera v resnici bo jasno v prihodnjih tednih, ko mora skladno z zakonom družba KS Naložbe objaviti prevzemno ponudbo.
GRAHEK: Sigurno bo pa ta prva stvar, če bomo videli pač odobreno javno ponudbo za prevzem s strani ATPV-ja, ker tam mora kupec itak dostaviti garancijo in zagotoviti, da je financiranje ta, drugače ATVP tega ne potrdi.
ROGELJ: Spomnimo, da je finančna družba že objavila prospekt za izdajo obveznic v vrednosti 200 milijonov evrov in to bi lahko bil eden od virov financiranja posla, dodaja Grahek. Vsekakor bo odločilnega pomena tudi ponujena cena. Koliko bi lahko Lah ponudil za delnice je odvisno od njegovih kalkulacij, dejstvo pa je, da bi z nakupom pivovarne dobil še Mercator, Fructal, Delo in Večer, a skupaj s tem tudi več kot 400 milijonov evrov kreditov.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Rogelj Simeona
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi 
Datum: 08. 07. 2011
Termin: 15:30
Trajanje:4