RA SLOVENIJA 1, 24.05.2012, DOGODKI IN ODMEVI, 15.48

Kranjska Sava_je_imela_v_prvem_etrtletju_5_3_milijona_evrov_izgubeKranjska Sava je imela v prvem četrtletju 5,3 milijona evrov izgube, kar je manj kot so načrtovali. Izgubo in dolgove pri bankah, kjer so lani najeli za dodatnih 13 milijonov evrov posojil, bo pokrivala z odprodajo. Tako bo nepremičninsko družbo IP prodala Zavarovalnici Triglav, do konca leta pa bo prodala tudi najuspešnejšo družbo Savo Tech. Delničarji so na skupščini podelili razrešnico za lani nekdanji in sedanji upravi, ter nadzornemu svetu in imenovali štiri nove nadzornike. Ker KAD in SOD nista imela glasovalnih pravic, so s svojimi predlogi uspeli pooblaščenci družb okoli NFD. Poroča Aljana Jocif. 


ALJANA JOCIF: Lastniki so potrdili štiri nove člane nadzornega sveta, ki jih je predlagal Merkur. Med njimi tudi novega predsednika uprave NFD Mirana Kraševca. Stane Valant, ki ne bo več Savin nadzornik z izvolitvijo novih predstavnikov NFD ni bil zadovoljen. 
STANE VALANT: Glejte to je pa moja intimna ocena, ker te ljudi poznam. 
JOCIF: Predsednik Društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stankovič, njegov predlog o ločenem glasovanju o razrešnici na skupščini ni dobil podpore, je o novih nadzornikih povedal. 
RAJKO STANKOVIČ: Zopet je dobila večino NFD Skupina, ki je Savo potopila za 40 milijonov. Jaz samo upam, da bodo v prihodnje bolje delali in ne bodo več podeljevali kreditov, ki bi Savo dokončno potopili. 
JOCIF: Član uprave Save Miha Resman je pojasnil, da NFD Savi dolguje, …
MIHA RESMAN: … 22 milijonov vsega skupaj kar je v bistvu nekaj manj kot polovico tega kar je bilo eno leto prej. 
JOCIF: Predsednik uprave Matej Narat pa je povedal, da Sava bankam zdaj dolguje, …
MATEJ NARAT: … približno slabih 400 milijonov je konsolidirano Sava dolžna bankam. Ideja je, ali pa ta trenutek naša namera, da se razdolžimo za okoli 100 milijonov evrov z obema dezinvesticijama, ki sta ta trenutek najdlje. 
JOCIF: O letošnji 2 milijona evrov in pol veliki izgubi turizma pa. 
NARAT: Saj se sliši velika izguba, ampak če ne bo nekih izrazitih nepredvidenih dogodkov, pa jih nočem niti omenjat, kakšnih ne vem, vulkanov in kaj podobnega, potem bo letošnji rezultat seveda turizma bistveno boljši pod črto kot lanski. To lahko zagotovimo. 
JOCIF: Izguba v turizmu pa ima, tako menijo v Savi, zgolj sezonski značaj.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Jocif Aljana
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 24. 05. 2012 
Termin: 15:30
Trajanje: