Dnevnik.si, 13.01.2012

LJUBLJANA - Medtem ko predsednik nadzornega sveta NKBM Dušan Jovanovič vztraja, da njegovo odločanje o prodaji delnic Mercatorja Agrokorju ni sporno, čeprav je novembra (torej mesec dni po oddaji nezavezujoče ponudbe za nakup Mercatorja) poslovno sodeloval z Agrokorjevim Ledom, pa komisija za preprečevanje korupcije pritrjuje dvomom Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN).

Dusan Jovanovic

Po oceni komisije namreč v tem primeru obstaja najmanj sum nasprotja interesov, končna ocena komisije pa bo znana po tem, ko bodo pridobili poročilo nadzornega sveta NKBM, ki ga je zahtevala agencija.

Kot smo decembra razkrili v Dnevniku, je Inštitut za ekonomsko in korporativno upravljanje, ki je v lasti Dušana Jovanovića in Boruta Bratine (sicer predsednika revizijske komisije nadzornega svetaNKBM), za slovensko podružnico Leda, odvisne družbe Agrokorja, izdelal pravni pregled ene od pogodb, medtem ko je Dušan Jovanovič kot nadzornik NKBM sredi decembra soglašal o prodaji deleža banke v Mercatorju Agrokorju. Poleg tega se je Jovanovič kot nadzornik NKBM znašel še v vsaj enem konfliktu interesov. Očitajo mu lastniški delež v podjetju Pomhold, lastniku Pom-Investa, ki mu je NKBM odobrila in večkrat reprogramirala za 11 milijonov evrov posojil, po nekaterih informacijah pa naj bi mu banka del posojil celo odpisala. V vmesnem času sta Pomhold in Pom-Invest že v stečaju.

AUKN je Jovanoviča že decembra pozvala, naj javno razkrije svoje posle in posle inštituta z banko in njenimi odvisnimi družbami. Ker se ni odzval, je ta teden pozvala nadzorni svet banke, naj presodi nasprotja interesov svojega predsednika. Če nadzorni svet ne bo ravnal skrbno in v skladu s svojimi obveznosti, na agenciji ne izključujejo možnosti, da bodo zahtevali Jovanovičev predčasen odpoklic.

Jovanovič pa se je včeraj odzval prek izjav za nekatere medije. Za STA je tako v zvezi z lastniškim deležem v Pomholdu dejal, da je ta le 0,667-odstoten, podatki o tem pa so bili posredovani Banki Slovenije, ATVP ter razkriti v njegovi vlogi kadrovsko-akreditacijskemu svetu in za članstvo v nadzornem svetu NKBM pred skupščino leta 2009. Glede dela njegovega inštituta za družbo Ledo pa je poudaril, da ni delal neposredno za Agrokor ter da to po zakonodaji in avtonomnih pravilih korporativnega upravljanja ne predstavlja v ničemer pomembnih poslovnih stikov z Ledom, ki bi lahko vplivali na neodvisnost odločanja v nadzornem svetu NKBM.

Toda AUKN se ne strinja z njegovimi argumenti. Pri tem je med drugim opozorila na nezanemarljive finančne posledice poslovanja Pomholda za NKBM. "Zastavlja se vprašanje, ali se je Jovanovič iz odločanja na nadzornem svetu v primeru podaljšanja kreditov Pomhold, kot tudi v primeru odločanja o prodaji delnic Mercatorja Agrokorju, izločil. Po mnenju agencije bi moral o potencialnem konfliktu interesov seznaniti druge člane nadzornega sveta NKBM in se izločiti tako iz diskusije kot odločanja o teh temah," so poudarili.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si