TV SLOVENIJA 1, 09.04.2013, DNEVNIK, 19.00

Kazenske ovadbeJAN NOVAK: Novogoriški kriminalisti so zaradi več kot 4milijonskega oškodovanja ajdovske Tekstine in državnega proračuna ovadili njenega direktorja Simeona Špruka ter še osem ljudi. Špruk naj bi prek Tekstine preprodajal finančne naložbe, razlika od prodaje pa naj bi ostala pri neznanih posrednikih. Davčni upravi je Špruk dolžan 350 tisoč evrov. Tekstina se utaplja v dolgovih, več 100 delavk je ostalo brez službo, invalidsko podjetje Tekstika pa je v stečaju. 
MOJCA DUMANČIČ: To je Simeon Špruk, posnetek je nekoliko star, saj se te dni kameram izogiba. Telefonske klice zavrača. Lovi ga tudi roka pravice: Sum pranje denarja, davčne utaje. Mali delničarji so ga ovadili takoj po reviziji, ki je razkrila nepravilnost. Predali ste jo tudi z ovadbo kriminalistom? 


NIKO LIČEN (predstavnik malih delničarjev Tekstine): Tudi, leta 2011 takoj, ko je bila zaključena smo jo predali kriminalistom. 
DUMANČIČ: Kriminalisti pa so šele decembra lani podali ovadbo na tožilstvo, od tam smo dobili pisni odgovor, da še vedno opravljajo proizvedbe pri drugih državnih organih, da pa zadevo obravnavajo prednostno, kajti gre kar za 4 milijone oškodovanja, Špruk pa svoje premoženje spretno skriva. Tako je družbo Svila In, ki ima v večinski lasti Tekstino na soprogo prepisal za pičlih 100 evrov. Špruk je prek Tekstine preprodajal razne delnice podjetja, on je bogatel, tovarno pa izčrpaval. 
LIČEN: Po teh osmih letih, odkar pa je gospod Špruk direktor, niti v enem letu ni Tekstina poslovala pozitivno. 
DUMANČIČ: Od skoraj 400 je zdaj le še 50 zaposlenih, invalidsko družbo Tekstita je Špruk pokopal, delavke nagnal. 
ANKETIRANKA 1: Nas je na grob način vrgel ven, je rekel, da bo poklical policijo. 
DUMANČIČ: Pa je policija poklicala njega. Na zaslišanje, od tu pa so zdaj na vrsti sodni mlini.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Dumančič Mojca
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 09. 04. 2013 
Termin: 19:00
Trajanje:2