RA SLOVENIJA 1, 07.11.2011, DOGODKI IN ODMEVI, 15.42

Kaj bo_z_vodstvom_na_ega_edinega_letalskega_prevoznika_Adrie_Airways_Vse bolj aktualno postaja vprašanje kaj bo z vodstvom našega edinega letalskega prevoznika Adrie Airways. V Društvu malih delničarjevMDS so namreč za skupščino Adrie, ki bo konec tega meseca, pripravili nasprotni predlog. V njem pozivajo skupščino naj novemu nadzornemu svetu naloži, da v skladu z določili zakona o gospodarskih družbah, najpozneje v 30 dneh po ustanovitvi, objavi javni razpis za člane uprave Adrie Airways. Prispevek Milana Trobiča.


MILAN TROBIČ: Novela zakona med drugim prepoveduje opravljanje funkcije nadzora in upravljanja osebam, ki si bile prej v upravi, le v nadzornem svetu družbe, ki je šla v stečaj, to pa velja za Vegrad, kjer je bil predsednik nadzornega sveta Klemen Boštjančič, ki je trenutni glavni izvršni direktor Adrie Airways. Zaradi tega lahko pride do problemov na registrskem sodišču, ki bi zavrnila vpis enega od možnih kandidatov za člana ali vodenje uprave Adrie Airways. Zato so se v Društvu malih delničarjev pač odločili, da pripravijo nasprotni predlog za skupščino, pove predsednik društva Rajko Stankovič, temeljna zamera do Boštjančiča pa je ta, …
RAJKO STANKOVIČ: … da pri programu prestrukturiranja, ki ga je predložil upravnemu odboru in skupščini, ni dodal nič svojega, ampak je enostavno za prevod tujega svetovalca in nenazadnje neuradni rezultati, ki nakazujejo, da bo letošnja izguba kljub temu, da je gospod Boštjančič že v sedlu skoraj pol leta, tekoča izguba med 8 in 10 milijoni kaže, da je treba nujno takoj ukrepati. 
TROBIČ: Stankovič zavrača ocene, da so nasprotni predlog pripravili zaradi tega, ker se bojijo revizij, daleč od tega, saj jih podpirajo, zavrača pa tudi očitek, da želijo v Adrio ponovno pripeljati nekdanje vodilne, saj se zavzemajo za javni razpis. Kaj pa pritiski nagovarjanja morebitnih kandidatov za nadzorni svet Adrie, da naj ne podprejo Boštjančiča. Stankovič odgovarja, da so obvestili le Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države kot največjo lastnico Adrie. 
STANKOVIČ: Nobenih drugih posvetov s kandidati za nadzornike niso bili opravljeni. 
TROBIČ: Poklicali smo tudi Klemna Boštjančiča, ki vse očitke zavrača, bo pa v izogib zapletom že v tem tednu pridobil ustrezno pravno mnenje in bo potem dal oceno nasprotnega predloga Društva malih delničarjev.

 

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Trobič Milan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 07. 11. 2011 
Termin: 15:30
Trajanje:2