RA SLOVENIJA 1, 19.10.2011, DOGODKI IN ODMEVI, 15.36

Izbira_kandidatov_za_nadzorni_svet_v_Adrii_postaja_stvar_razli_nih_lobijev_in_interesovIzbira kandidatov za šestčlanski nadzorni svet v našem edinem letalskem prevozniku Adrii Airways, postaja stvar različnih lobijev in interesov, saj naj bi po neuradnih podatkih na Agencijo za upravljanje kapitalskih naložb države, prispelo kar nekaj imen kandidatov, ki sodijo v krog tako imenovanih nekdanji kadrov Adrie. Ti naj bi imeli med drugim interes, da se Adria ne proda strateškemu partnerju, saj bi tako določena zasebna podjetja izgubila svoj vir financiranja, lobiji pa bi ohranili vpliv in druge privilegije. Prispevek Milana Trobiča. 


MILAN TROBIČ: Imena morebitnih kandidatov za člane nadzornega sveta, ki se pojavljajo v medijih, so po neuradnih ocenah poznavalcev razmer lahko stvar takšnih ali drugačnih interpretacij. Sicer pa so nam v Društvu malih delničarjev MDS potrdili, da so za kandidata predlagali svojega člana, vodjo odbora malih delničarjev Adrie Airways in Aerodroma Ljubljana Petra Marna. Po seji vseh podpisnikov delničarskega sporazuma, ki so razpravljali o aktivnostih povezanih z Adrio Airways, smo o tem kako bodo potekali kandidacijski postopki za izbiro članov nadzornega sveta Adrie povprašali direktorico Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države Dagmar Komar. Povedala nam je, da je agencija zavezana, da celoten postopek izbire kandidatov izpelje po določilih kodeksa upravljanja kapitalskih naložb. Zavezujejo jih merila za izbiro članov nadzornih svetov. 
DAGMAR KOMAR: Zadeva bo šla na akreditacijsko komisijo, tudi vse banke kot osebe, pravne osebe, ki imajo svoje člane v nadzornem svetu so bile pozvane, da spoštujejo tudi tak naš postopek. Verjamem, da ga bodo spoštovale in verjamem, da bodo tudi novi člani nadzornega sveta kompetentni, z izkušnjami in s primernim znanjem. 
TROBIČ: Ob neuradnih namigih, da so interesi za članstvo v nadzornem svetu Adrie iz dneva v dan močnejši pa še ni jasno kdo vse bo sodeloval v napovedanem sestanku ta petek, ko naj bi se spet sestali vsi deležniki Adrie. V primeru, da vseh ne bo, potem bodo člani upravnega odbora razpravljali le o sprotnih zadevah, ne bodo pa se mogli odločiti o izbiri svetovalca, ki bi pomagal pri postopkih prodaje Adrie strateškemu ali finančnemu lastniku.


Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Trobič Milan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 19. 10. 2011 
Termin: 15:36
Trajanje:2