TELEVIZIJA SLOVENIJA 1, 23.05.2012, ODMEVI, 22.10

Ima nekdanja_uprava_Save_pravico_do_denarja_IGOR E. BERGANT (voditelj): No, naslednja tema pa je gospodarska. Bodo mali delničarji jutri na skupščini Save dosegli, da nekdanja uprava Janeza Bohoriča ne dobi razrešnice in pravice do denarja, ki si ga je ob odhodu izplačala, in to kljub temu, da je zapustila Savo globoko v rdečih številkah - bodo člani uprave morali ta denar vrniti? Izid glasovanja je negotov. Tudi zato, ker predstavniki države, ki ima v Savi 30-odstotni lastniški delež, ne bodo mogli glasovati. Agencija za trg vrednostnih papirjev jim je namreč glasovalno pravico odvzela, kar bo vplivalo tudi na seznam novih nadzornikov Save. Poroča Lidija Pak.


LIDIJA PAK (novinarka): Janez Bohorič in dva člana uprave so si po nekaj mesecih vodenja Save v 2011, preden je podjetje dobilo novo vodstvo, izplačali skupno skoraj 440.000 evrov. Bohorič pred kamere ne želi več. Po telefonu pove le: »To ni nagrada, to je odpravnina za več desetletij dela v Savi.« Ta jim ne pripada, pa menijo mali delničarji, ker da je prejšnja ekipa odpravnino dobila že ob upokojitvi v 2009. Nato so delali po pogodbi.
RAJKO STANKOVIČ (predsednik Društva MDS): Nagrada bi jim pripadala ob uspešnem delu, o odpravnini pa ne moremo govoriti. Tako da bomo od uprave Save zahtevali sedanje, pod vodstvom gospoda Narata, da povrnejo ta denar, ker menimo, da so si ga neupravičeno izplačali.
PAK: Sava je lani imela za več kot 150 milijonov izgube. Veliko tudi že leto prej. Ta je izključno posledica krize, ker so vrednosti vseh delnic zgrmele in je bilo treba delati velike odpise, danes pravi Bohorič. Res je bilo treba delati slabitve, a tudi zaradi odločitev, da kupujejo delnice podjetij, ki so jih vodili Bohoričevi prijatelji.
STANKOVIČ: Jaz menim, da je vodilo zadnjih let bil pohlep te bivše uprave gospoda Bohoriča, nenehno reševanje in konsolidiranje okoli NFD Holdinga in prijateljskih firm. To je privedlo Savo tam, kjer je danes.
PAK: Država je v Savi manj kot tretjinska lastnica, zakonskih izplačil in omejitev jim ni treba upoštevati. Možnosti, da mali delničarji dosežejo svoje, ni veliko. Tudi zato, ker iz Save sporočajo: Prejšnja ekipa je dobila odpravnino z določenim sporazumom o prenehanju individualne pogodbe v letu 2009. En del takrat 145.000 evrov, večino, skoraj 440.000 evrov, pa v 2011. Zakaj tako, v Savi ne znajo pojasniti. Sicer pa na skupščini predstavniki države ne bodo mogli glasovati, vprašanje tako je, ali bodo s predlogi za nadzornike uspešnejši tisti izpod okrilja NFD-ja in bosta znova imenovana Stane Valant pa Janko Kastelic, ali pa se bodo banke upnice, Merkur pa Gorenjska banka, vendarle dogovorili za nova imena.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Pak Lidija
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Odmevi
Datum: 23. 05. 2012 
Termin: 22:10
Trajanje: