TV SLOVENIJA 1, 17. 01. 2012, ODMEVI, 22:26

Etol kupili_IzraelciSAŠA KRAJNC: Lastniki Etola, tovarne eteričnih olj v Škofji vasi pri Celju so prodali 56-odstotni delež podjetja veliki izraelski družbi Frutarom. Kupnina je znašala 19,4 milijona evrov, torej dobrih 137 evrov na delnico. Nekateri vlagatelji so še pred prodajo Etola delnice podjetja na Ljubljanski borzi kupovali po polovični ceni, kar kaže na to, da so zlorabili notranje informacije.


FLORJAN ZUPAN: Izraelci so svojega regulatorja o prevzemu obvestili že včeraj. Borza je danes zaustavila sicer trgovanje, vendar o dogodku poročala šele po zaprtju borze.
RAJKO STANKOVIČ (Društvo Mali delničarji Slovenije): V zadnjih dneh smo zaznali kar nekaj klicev malih delničarjev Etola in Finetola, da jih predstavniki določenega podjetja kličejo in jih povprašujejo, ali bi morebiti odprodali prav delnice Etola in Finetola.
ZUPAN: Pred prevzemom je bila cena med 72 in 75 evri, prevzemna cena pa je 137 evrov, kar pomeni skoraj dvakrat več. Z delnicami sta pred prevzemom trgovala tudi nadzornika Zdenko Podlesnik in Anton Glavan, zato bo morebitno zlorabo položaja preučila tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev.
SERGEJ MIKOVIĆ (predsednik uprave BPH Argonos): Načeloma pri prodaji večinskih paketov ponavadi nadzorniki so seznanjeni, kajti ponavadi kupec zahteva skrbi pregled in skrbni pregled se ne more delati brez vednosti nadzornega sveta.
ZUPAN: Izpisek iz delniške knjige pa kaže, da so nekateri 14 dni pred prevzemom res nagovarjali male delničarje, naj prodajo delnice Etola. Ali gre zgolj za naključje ali pa je nekdo res izkoristil notranje informacije in si tako nepošteno v manj kot dveh tednih prislužil skoraj 100.000 evrov. To bo morala zdaj raziskati Agencija za trg vrednostnih papirjev. Večinski paket delnic so Izraelcem prodali Nova KBM, KBM Infond, Maksima Invest in NFD Holding. Direktor Etola Zdenko Zanoški pa meni, da bo prevzem zdaj pomembno prispeval k razvoju družbe. 

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Odmevi
Datum: 17. 01. 2012 
Termin: 22:26
Trajanje: