TV SLOVENIJA 1, 30.01.2012, DNEVNIK, 19.00

Dogajanje v_Zvon_EnaMANICA J. AMBROŽIČ: Ali se bo tudi Holding Zvon Ena znašel v stečaju, kot sta se nedavno že družbi Zvon Dva in Gospodarstvo Rast. Stečaj holdinga Zvon Ena zahteva največjo upnica Nova Ljubljanska banka. Odločitev mariborskega okrožnega sodišča, od katerega je odvisna tudi finančna prihodnost mariborske nadškofije, pa bo znana čez nekaj dni. 


ANA BUČAR: Afera o zadolženosti obeh Zvonov je na plan prišla pred dobrim letom in čeprav so takrat v mariborski nadškofiji napovedovali, da se bodo v reševanje vključili … in Vatikan, se dolgovi samo še kopičijo. Vsak mesec životarjenja samo Zvona 1 stane več kot sto tisoč evrov, ki gre za plače in svetovalcev, hkrati pa mesečno ustvarijo še za okoli 2,4 milijona evrov izgube. So pa danes presenetili še z enim manevrom. Kar na sodišče so prinesli ponudbo nemške investicijske družbe PAP za odkup 40 odstotkov terjatev NLB. 
BOJAN PEČENKO (odvetnik družbe Zvon Ena): V postopku ko družbe tonejo, vedno obstojijo investitorji, ki v takšnih trenutkih poskušajo vskočiti. 
BUČAR: Da je bilo takšnih napovedi o investitorjih že precej, nobena pa uresničena, je bil jasen odvetnik NLB. Napovedal je, da bo banka začela prodajati deleže med drugim v T-2, Heliosu, Cinkarni Celje, Petrolu in Hotelu Bernardin. Razočarani so tudi v društvu Malih delničarjev. V primeru stečaja bo praznih rok ostalo kar 68 tisoč ljudi. 
RAJKO STANKOVIČ (predsednik društva Malih delničarjev): Takoj po začetku stečajnega postopka tudi v Zvon Ena bomo pričeli z odškodninskimi odgovornostmi, vseh nadzornikov in uprav. 
BUČAR: Vsa tri podjetja, torej Gospodarstvo Rast in oba Zvonova, ki so sicer finančno prepleteni z mariborsko nadškofijo, so si v preteklosti skupaj nabrali za nepredstavljivo slabo milijardo evrov dolga.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Bučar Ana
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 30. 01. 2012 
Termin: 19:00
Trajanje:2