KANAL A, 09.02.2011, SVET NA KANALU A, 18.26

Dogajanje_na_VzajemniURŠA LEVIČAR: Nekaj več kot 60 predstavnikov skupščine naše največje zdravstvene zavarovalnice, je danes odločilo o novem statutu Vzajemne. Izbrali so volilno komisijo, povečali število nadzornikov na 7, določili njihovo plačilo in sprejeli nova pravila odločanja. Določila pa so tudi plačilo nadzornikom za vsako sejo, po novem, na primer predsednik prejel 325 evrov denarja iz proračuna skupna zavarovalce. Statut, ključni dokument, ki določa kako in kdo odloča o skupni zavarovalnici, pa so delegati danes sprejeli bolj kot ne po naključju.

Večina članov skupščine namreč bi vedela o čem glasujejo. In vsa ta zmeda je le odraz zmede, ki vlada v upravi in nadzornem svetu zavarovalnice, v katero nas vsak mesec vplačuje skoraj da milijon. V dveh letih je s pozitivnega bruto dobička 9 milijonov, Vzajemna potonila za milijon v minus, izgubila 45.000 zavarovancev, ki odhajajo h konkurenci in kljub vsemu marca dvignila premijo za 6%. Vse to pa se dogaja v času, ko Vzajemni grozi, da zaradi zdravstvene reforme, ki bi lahko ukinila dopolnilo zavarovanje, postane nepotrebna ustanova in dejansko izgine z zemljevida slovenskih zavarovalnic.
URŠA ŽGAJNAR: Nova reklamna akcija ali drugače, Vzajemna se te dni trudi pridobiti nove zavarovance. 
REKLAMA: Jaz zate, ti zame. 
ŽGAJNAR: Ti so kljub 400.000 težki kampanji množično zapustili skupno zavarovalnico, pravih odgovorov zakaj, pa nam nadzornica Mateja Kožuh Novak nima. Kaj pravite pa na odhod 45.000 zavarovancev iz Vzajemne?
MATEJA KOŽUH NOVAK (članica nadzornega sveta Vzajemne): No to je pa, lejte, tle pa mislm, da ne izredna uprava, ne sedanja uprava, nista naredle dovolj.
ŽGAJNAR: A predstavnik malih delničarjev Rajko Stankovič, zaradi slabega stanja na steno pribija prav nadzornike na čelu s Kožuh Novakovo. Nelogičnosti je za cel seznam. Vzajemno v tem trenutku za 200.000 tožijo sindikati, ki hkrati sedijo v nadzornem odboru te iste zavarovalnice, v upravi ima polna pooblastila še vedno samo Kidrič, čeprav zakon zahteva najmanj dva člana, najbolj glasna nadzornica Mateja Kožuh Novak pa javno podpira ukinitev dopolnilnega zavarovanja, pa čeprav je to glavni produkt te zavarovalnice. 
RAJKO STANKOVIČ (predstavnik malih delničarjev): Nenavadno je, da nadzorniki, ki naj bi delali v dobro te družbe, v javnosti zagovarjajo ukinitev te družbe.
ŽGAJNAR: S tem se Vzajemni vzame prek 90% posla, zato ni čudno, da je predsednik Dušan Kidrič pred skupščino nemiren. Že poslovni rezultat zadnjega leta: 
DUŠAN KIDRIČ (predsednik uprave Vzajemne): Je takšen, da bi približno 1.900.000 pa še nekaj, bil negativni poslovni izid. 
ŽGAJNAR: Vse to pa, kot pravi Stankovič, samo zaradi znižanja premij za nekaj centov. In vse te bomo zavarovalnici zdaj spet vrnili, nazaj Vzajemni.
LEVIČAR: Pred Vzajemno je naša novinarka Urša Žgajnar. Urša, danes so delegati sprejeli statut a za zdaj še ni jasno ali bo tudi veljal, kajne?
ŽGAJNAR: Ja tako je. To kar se je danes dogajalo na skupščini je milo rečeno nenavadno, danes so namreč delegati dejansko sprejemali statut. A še pred tem so glasovali o amandmaju, s katerim je eden od članov želel predlaganih 9 nadzornikov zmanjšati na 7. No seveda so večinsko 97% vsi delegati to podprli, a hkrati takoj ko so glasovali za, je predsednik skupščine objavil, da s tem so podprli hkrati tudi celoten statut. No seveda so bili vsi delegati zaradi tega ogorčeni, status so praktično nekako podtaknilo temu enemu amandmaju, zdaj status sicer velja, vendar pa vsaj del delegatov razmišlja o izpodbojni tožbi.
LEVIČAR: Urša hvala.


Medij: Kanal A
Avtorji: Žgajnar Urša,Levičar Urša
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 09. 02. 2011 
Termin: 18:26
Trajanje:4