TV SLOVENIJA 1, 06.02.2013, DNEVNIK, 19.00

Dogajanje na_skupščini_TelekomaDEJAN LADIKA: Popoldne so kadrovali tudi nadzorniki Slovenske odškodninske družbe. Ker se uprava Soda ni uklonila vladi in ni preklicala današnje skupščine Telekoma, so nadzorniki odslovili predsednika uprave Tomaža Kuntariča. Skupščina Telekoma je popoldne vendarle bila. Ker pa država ni imela vseh glasovalnih pravic, so svojo voljo pri imenovanju novih nadzornikov lahko uveljavili tudi mali delničarji. 
FLORJAN ZUPAN: Predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič tudi danes ni želel podpisati preklica, ker bi s tem kršil zakon o državnem holdingu.

Za to bi namreč potreboval soglasje državnega zbora, so ga nato dopoldne razrešili. Kuntariča tudi danes nismo priklicali za komentar. Preostala člana uprave Peter Ješovnik in Igo Gruden sta nato na sedežu Telekoma vnovič neuspešno skušala prepričati upravo k preklicu. Ker je država zaradi kršenja prevzemne zakonodaje ostala brez glasov, so imeli glavno besedo mali delničarji, ki so zastopali dobrih 40 odstotkov glasov in nato dosegli imenovanje treh svojih članov. 
RAJKO STANKOVIČ 8Društvo malih delničarjev, MDS): To, kar se je danes dogajalo na Sodu, ni dobra korporativna praksa in da je bil ves strah in ves pritisk, katerega je bila deležna zdaj že bivša uprava Soda neupravičen. 
DARI JUŽNA (DZU Perspektiva): Skupščino so sklicali delničarji, danes je bil še enkrat sklic in jaz sem se pri tem predlogu vzdržal. 
ZUPAN: Članica uprave Perspektive Bernarda Babič bo zamenjala predlaganega Matjaža Zavodnika, predsednik uprave Modre Zavarovalnice Borut Jamnik Mateja Kovača, Društvo malih delničarjev, ki je imelo kar 10 odstotkov glasov, pa bo zastopal že sprva predlagani Adolf Zupan. 
ADOLF ZUPAN (novi nadzornik Telekoma): Danes sem slišal po mediji, da so razvrstili naložbe po določenih stopnjah pomembnosti in dejansko Telekom spada med portfeljske naložbe, kar pomeni, da vlada očitno oziroma država namerava pohiteti s prodajo. 
ZUPAN: Novi nadzorniki bodo delo začeli 27. Aprila, sicer pa so delničarji na predlog države izglasovali tudi vmesno dividendo, ki bo predvidoma 3,7 evra bruto na delnico.

 

Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Zupan Florjan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dnevnik
Datum: 06. 02. 2013 
Termin: 19:00
Trajanje:2