RA SLOVENIJA 1, 22.07.2011, DOGODKI IN ODMEVI, 15.51

Delni_arji_NKBM_za_zamenjavo_prvega_nadzornikaSkupščina delničarjev Nove KBM je danes sklenila, da se lanski bilančni dobiček v celoti uporabi za izplačilo delničarjev. Tako ni bil upoštevan nasprotni predlog malih delničarjev o nedelitvi dobička, saj so menili, da jim bo dividenda zaradi nizke vrednosti 8 centov bruto na delnico, prinesla bore malo. Skupščina je odločala tudi o odpoklicu nekaterih članov nadzornega sveta. tako je bil sprejet nasprotni predlog delničarke GEN Energije, ki je predlagalo odpoklic dozdajšnjega predsednika nadzornega sveta Danila Topleka in dveh članov, Ivana Vizjaka in Alenke Bratušek. Prispevek Lidije Vizantin. 


LIDIJA VIZANTIN: V novi nadzorni svet Nove KBM so bili imenovani Darjan Petrič, Ivan Simič in Vida Lebar. Uprava je delničarjem predstavila tudi poročilo s slabimi naložbami, ki ga je zahtevala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb. Odstavljeni predsednik nadzornikov Danilo Toplek je povedal, da predlagatelj zamenjave tega ni pojasnil z ničemer, očitke v zvezi z navedbo konflikta interesov pa označil za neresnične. Na dosežke banke, zlasti v zaostrenih gospodarskih razmerah je ponosen, nadzorni svet pa je delo opravljal strokovno in v dobro družbe. Tako je zavrnil populistične pavšalne ocene. 
DANILO TOPLEK: Ki običajno prihajajo s strani tistih, ki menijo seveda, da se je delo banke začelo s tistim trenutkom, ko so bili oni bili ustanovljeni. 
VIZANTIN: Pri tem pa med največje uspehe šteje pravočasno dokapitalizacijo banke. 
TOPLEK: Hkrati je bila pa tudi za odločitev razlog za današnjo odločitev večinskih delničarjev o zamenjavi nekaterih članov nadzornega sveta, saj se niso strinjali z dejstvom, da je dokapitalizacija potrebna takoj. 
VIZANTIN: Pa tudi ne s tem, da se finančna sredstva pridobijo na zunanjih trgih brez obremenjevanja slovenskih davkoplačevalcev. In še pravi, zamenjani so delo opravljali v imenu nadzornega sveta. 
TOPLEK: Ne pa bili poslušni glasovalni stroj nedefiniranih interesov. 
VIZANTIN: A kot dodaja, mu naraščajoči poskusi vplivanja na nadzornike ne vlivajo velikega upanja v ustrezen nadzor. Delničarji so upravi in nadzornemu svetu podelili razrešnico. Kot povedal Robert Biček iz AUKN-ja pa. 
ROBERT BIČEK: Gospod Kovačič uživa naše zaupanje, zato smo mu tudi podelili razrešnico. 
VIZANTIN: A želijo, da se izvede revizija, da bi se prenehalo z različnimi anonimnimi insinuacijami v medijih, kaj je narobe s poslovanjem banke in da se od revizije naprej banki končno omogoči mir, da normalno posluje.


Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Vizantin Lidija
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 22. 07. 2011 
Termin: 15:30
Trajanje:2