KANAL A, 5.1.2012, SVET, 18:00

Delavci Liko_Vrhnika_e_vedno_brez_predlanskega_in_tudi_lanskega_regresa_Page_1GREGOR TREBUŠAK: No, na drugi strani pa povsem drugačne življenjske zgodbe, tragedije malega človeka, ko čakajo na prav vsak evro. Delavci lesnega podjetja Liko Vrhnika, tako obrat na Borovnici kot tudi na Verdu, ki slovi po izdelavi pohištva za dom, namreč še vedno niso dobili predlanskega in tudi lanskega regresa. Danes so jim sicer izplačali del novembrske plače. To pa je tudi vse. 164 delovnih mest v družbi Liko Pohištvo tako visi na nitki.

Negotova usoda pa čaka 92 delavcev podružnice Liko Vrata in 31 Liko Trada. Vsi ti delavci pa razumljivo pred kamere ne želijo. Celotna situacija pa je še toliko bolj žalostna in nerazumljiva, ker je obrat Liko Vrata iz Borovnice pod okriljem podjetja Liko, lesna industrija Vrhnika, ki je v lasti enega najbogatejših Slovencev Igorja Laha. Ta ima pod palcem kar okrog 130 milijonov evrov in težko je razumeti, da ne najde denarja za regrese. Gre za poslovneža, ki je sicer obogatel s privatizacijskimi certifikati in pri tem v likvidacijo poslal številna domača podjetja. Za povrhu vsega pa je Lah več kot 130 let staro družbo Liko Vrhnika že leta 2008 poslal v likvidacijo. Žrtev Lahovih nepremičninskih apetitov pa je bila tudi Klij Logatec in mnoge druge. Zapomnili si ga bomo tudi mali delničarji, ki jih je iztisnil iz družbe Liv naložbe. Več pa Tadeja Magdič. 
TADEJA MAGDIČ: Delavci vrhniškega Lika povešenih glav zapuščajo tovarno v Borovnici. Srečni, da delo sploh imajo, so pred kamero redkobesedni. Vi ste optimisti, da boste dobili preostanek regresa?
DELAVKA LIKA1: Smo. Kaj pa vem. 
MAGDIČ: V imenu nekaj manj kot 300 delavcev zato spregovori njihov sindikalist Milovan Musič. 
MILOVAN MUSIČ (sindikalist podjetja Liko Vrhnika): Leta 2010 ne v celoti, en del je izplačan. 60 procentov približno ga manjka še za izplačati. Celega pa za 2011 imajo pa še za izplačati. 
MAGDIČ: Večinski lastnik Lika Vrhnika je Igor Lah, drugi najbogatejši Slovenec. Bogataš, ki ga naše kamere ujamejo samo leta 2007, ko sede na zatožno klop, je podjetje že leta 2008 likvidiral. 
LOJZE UDE (pravnik): Gre za prenehanje družbe, ampak na podlagi volje samega gospodarskega subjekta, njegovih lastnikov. 
MAGDIČ: Je jasen pravnik Lojze Ude. Do konca likvidacije pa mora podjetje delavcem poravnati vse obveznosti. 
UDE: Pokojninsko, invalidsko, zdravstveno.
MAGDIČ: Kaj pa regres?
UDE: Regres mora tudi izplačati. 
MAGDIČ: A tega delavci niso videli že dve leti. Ponovila bi se lahko usoda Javor Pohištva iz Pivke, ki ga vodi Bruno Komac. Brez dela je takrat ostalo 200 ljudi. Tudi Gospova Jovič. 
GOSPOVA JOVIČ (nekdanja delavka Javor Pohištva, julij 2011): Ja, kaj češ. Druzga nemaš. Kaj? Nemam od čega živet. Mi smo od tega odvisni. 
MAGDIČ: In prav ta Bruno Komac, ki se je ob stečaju Javorja takole izgovarjal. 
BRUNO KOMAC (direktor podjetja Javor Pivka): To je bil zelo netipičen stečaj. Jaz sem tudi že enkrat pokomentiral, da to je, kot da bi dejansko secirali živo truplo. 
MAGDIČ: Je do leta 2008 vodil tudi vrhniški Liko. In očitno je zdaj prav Liko naslednji v vrsti padlih lesnih velikanov. 
TREBUŠAK: No, regres je zakonska pravica vsakega delavca, pa je v odgovoru jasno ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Delodajalci ga morajo izplačati najmanj v višini minimalne plače najkasneje do 1. julija tekočega leta. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra. Če delodajalec delavcu ne izplača regresa, se za prekršek kaznuje z globo ob 750 pa do 2 tisoč evrov. No, delavec pa lahko vloži tožbo neposredno na pristojno delovno sodišče. V petih letih zahtevek zastara.

 

Medij: Kanal A
Avtorji: Magdič Tadeja
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Svet
Datum: 05. 01. 2012 
Termin: 18:00
Trajanje: