Blog s Finance.si, 1. 7. 2011

Najnevarnejši sovražnik se bo skril tam, kjer ga ne boš nikoli iskal.
Julij Cezar

Videl sem duha, podobnega žabi, ki je zbiral vojske. In zbral jih je na kraju, ki se imenuje Armagedon.
(po Razodetju 16: 13-16)

Član uprave ene naših bank mi je že večkrat potožil, kakšnih pritiskov - pogosto tudi bizarne narave in z nepričakovanih koncev - so deležni, kadar obravnavajo prošnjo katerega od finančnih holdingov za reprogram posojila, moratorij na odplačilo ali odobritev dodatnega posojila. Pri navezi Gospodarstvo Rast - Zvon Ena Holding - Zvon Dva Holding, ki je med temi holdingi rekorderka v megalomanstvu in hazarderstvu, so tudi ti pritiski največji doslej in se v zadnjih mesecih še stopnjujejo.

In v duhu Cezarjeve modrosti tudi tu pritiski prihajajo z dokaj nepričakovanih koncev - ne denimo iz vrst stranke NSi, domače prelature Opus Dei ali morda Nove slovenske zaveze, temveč iz vrst stranke SD in društva Mali delničarji - Skupaj - MDS.

V MDS so več let dokaj tiho opazovali, kako sta upravi Zvon Holdingov metali denar skozi okno in uničevali ter tudi dokončno uničili celotno premoženje delničarjev. Zdaj, ko so banke upnice po več letih izrazitega popuščanja (samo NLB je tema družbama v zadnjih treh letih odobrila kar enajst reprogramov, pri katerih je poleg glavnice reprogramirala tudi zapadle obresti) pričele z unovčevanjem zavarovanj za zapadla posojila, pa MDS - bojda v naenkrat obujeni skrbi za malega delničarja - v velelniku in z grozečimi toni poziva banke, naj nemudoma prenehajo z unovčevanjem in odobrijo nove reprograme (npr. tukaj, tukaj in tukaj). Prej se niso nič spraševali, ali je bila morda protizakonita katera od potez uprav obeh holdingov, ki sta v nekaj letih zapravili več kot pol milijarde evrov in potlačili knjigovodsko vrednost delnic globoko v negativne številke. Zdaj, ko je za delničarje že zdavnaj prepozno, pa vneto razglašajo za protizakonito ali nično vsako potezo upnikov, s katero se ti želijo vsaj delno poplačati.

Še bolj bizarno je početje naveze Ministrstva za finance (MF) in Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), katerih vodji sta člana SD, reševanja cerkvenih finančnih holdingov pa sta se lotila s tolikšno vnemo, kot da bi šlo za njuno osebno premoženje. Ta naveza je proti NKBM, ki se je prva lotila unovčevanja zavarovanj, takoj zatem pričela pravcati desant. Najprej so z MF kontaktirali upravo NKBM, češ da naj prvo tovrstno unovčitev "takoj prekliče in zadeve vrne v prvotno stanje". Ko ta zahteva ni bila uslišana, je nekaj dni kasneje prišel telefonski klic "z najvišjega položaja". Tudi tu so dotičnemu (kot vemo, še enemu članu SD) sodelavci očitno natvezili, da gre za še eno od zadev vsenacionalnega pomena, za katero mora "prevzeti odgovornost", a ga je predsednik uprave NKBM domnevno uspel prepričati, da je bilo unovčevanje v danih razmerah najgospodarnejša odločitev. Vendar je kmalu zatem sledil še en klic z MF, ki je bil "še precej manj prijazen od prvega". Posluha za argumente in številke baje ni bilo "niti za sekundo", ta pogovor pa se je, tako kot pozivi MDS, končal z velelnikom.

Nekaj dni kasneje je v konico desanta prešla ekipa z AUKN. Upravi NKBM jo je zagodla z "elektrodokapitalizacijo", ponovila pa je tudi zahteve o "nemudnem prenehanju škodljivega delovanja v zvezi z obema Zvon Holdingoma". Tudi tokrat so bile formulacije zelo ostre, vključno z "odkrito grožnjo z izgubo službe".

Uprava NKBM je pokazala presenetljivo pokončno, domala kljubovalno držo, saj je v odgovor na te grožnje sklicala javno dražbo, na kateri je izvedla še en krog unovčevanja zavarovanj svojih terjatev do obeh Zvon Holdingov.

Na to je AUKN odreagirala tako, da zdaj zahteva posebno revizijo poslov NKBM z eksplicitno navedbo, da mora biti revidiran tudi postopek unovčevanja delnic obeh Zvon Holdingov. Glede na "upogljivost" domačih revizorjev ne bi smelo biti presenečenje, če bodo ti ugotovili tisto, kar od njih pač pričakuje AUKN: da je bilo v tem unovčevanju nekaj, kar koli pač že, narobe.

Pa bodi za danes dovolj teorij zarote, saj mi ni ravno v veselje pisati o njih. Zato podajam le še grafikon meseca, ki priča o tem, v kakšne globočine računovodske pokvarjenosti so zašle uprave cerkvenih holdingov, in o tem, kako nesmiselno je zgoraj opisano početje AUKN, MF, MDS in ostalih delov pisane himere, ki so jo kot zadnji branik svojega položaja "sestavile" te uprave.

 

Zvon_Ena_Zvon_Dva_Gospodarstvo_Rast

Vir: http://www.finance.si/blog/904