TV SLOVENIJA 1, 19. 09. 2011, ODMEVI, 22:20

Banke_bodo_dele_e_Pivovarne_La_ko_prodajale_skupajSEKU M. CONDE: Potem, ko so banke začele skupaj prodajati lastniške deleže v Mercatorju, so zdaj sklenile še skupaj prodati deleže Pivovarne Laško, ki so jih leta 2009 zasegle holdingu Infond Boška Šrota. Že kmalu naj bi podpisale sporazum o prodaji več kot 60 odstotkov delnic laške pivovarne.
LIDIJA PAK: Da je konzorcij bank za prodajo Pivovarne Laško oblikovan, smo v preteklih dneh že poročali, ta pa še ni sklenjen črno na belem. Tudi ni dorečeno, do kdaj bi banke pivovarno rade prodale.


BOŽO JAŠOVIČ (predsednik uprave NLB-ja, 15. 9. 2011): Tu še ni rokov, ker smo komajda sklenili ta konzorcij. Zdaj bomo seveda poiskali investicijsko banko, ki bo vodila postopek in ta bo tudi pripravila časovnico.
PAK: Največji del pivovarne ima NLB, skoraj četrtino, k sporazumu pa naj bi pristopile še Abanka, Probanka, Hypo, Gorenjska banka, Banka Celje in vzajemni skladi NFD. V vodstvu pivovarne o sporazumu za prodajo pravijo, to je stvar lastnikov. Večkrat pa so že poudarili, da si želijo dolgoročnih lastnikov, ki bodo podpirali razvoj pijačarske dejavnosti. Če bodo banke tak sporazum podpisale, smo tega v družbi KS Naložbe lahko le veseli, ker to pomeni, da so banke pripravljene pivovarno prodati. Tako pa se je odzval podjetnik Igor Lah, lastnik KS Naložb, ki je pred časom dal ponudbo za prevzem pivovarne, ta velja do konca septembra. Za delnico ponuja 9 obveznic KS Naložbe vredne 9 evrov. Ponudbo so že zavrnile tako banke kot mali delničarji. Če bi Pivovarna Laško s skrbnim pregledom poslovanja uspela zmanjšati nekatera tveganja, ki bi lahko vodila do pravnih zapletov, denimo tožbe malih delničarjev, pa kratkoročna posojila, bi se lahko zgodilo, da popravi ceno in način plačila, napoveduje Igor Lah. Banke nameravajo interes preveriti pri morebitnih kupcih iz industrije ter pri mednarodnih skladih.


Medij: TV Slovenija 1
Avtorji: Pak Lidija
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Odmevi
Datum: 19. 09. 2011 
Termin: 22:20
Trajanje:2