Delo.si, 13.01.2012

Maribor - Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) je ta teden poleg poziva vsem nadzornim svetom, v katerih ima država lastniški delež, k izogibanju nasprotij interesov, posebno pismo namenila še članom nadzornega sveta NKBM. S tem se je odzvala na pisanje medijev o domnevno spornem delovanju njegovega predsednika Dušana Jovanoviča, poroča STA.

Jovanovič je namreč eden od solastnikov holdinga Pom-Invest, ki je ta teden pristal v stečaju, zato AUKN pričakuje, da bo nadzorni svet NKBM preveril vse okoliščine glede poslovanja banke s Pom-Investom in njegovim večinskim lastnikom Pomholdom. Ob tem bodo nadzorniki na zahtevo agencije morali preveriti še posle z Inštitutom za ekonomsko in korporativno upravljanje, na čelu katerega je prav tako Jovanovič.

Časnik Dnevnik je pred novim letom razkril, da je Jovanovičev inštitut delal strokovno analizo oziroma pravni pregled pogodbe za skupino Agrokor oziroma slovensko podružnico Leda. Prvi nadzornik pa tega podatka preostalim članom nadzornega sveta NKBM ni razkril, ko so ti odločali o prodaji delnic Mercatorja Agrokorju, poleg tega pa se iz odločanja niti ni izločil.

Na očitke se je za STA odzval tudi Jovanovič, ki je v zvezi z lastniškim deležem v Pomholdu dejal, da je ta 0,667-odstoten, podatki o tem pa so bili posredovani Banki Slovenije, Agenciji za trg vrednostnih papirjev ter primerno razkriti v njegovi vlogi kadrovsko-akreditacijskemu svetu in za članstvo v nadzornem svetu NKBM pred skupščino leta 2009.

V zvezi z ekspertnim delom njegovega inštituta novembra lani za družbo Ledo, kot poudarja, pa nikoli za Agrokor, po naročilu direktorja te družbe, Jovanovič trdi, da to tako po zakonodaji kot avtonomnih pravilih korporativnega upravljanja ne predstavlja v ničemer pomembnih poslovnih stikov z Ledom, ki bi lahko vplivali na neodvisnost odločanja v nadzornem svetu NKBM.

AUKN pa se ne strinja z argumenti Jovanoviča, da zaradi relativno majhnega lastniškega deleža v Pomholdu v primeru podaljševanja kreditov temu podjetju ne gre za konflikt interesov. Kot so zapisali v današnjem odzivu, niso zanemarljive niti finančne posledice za NKBM, ki je podaljševala večmilijonske potencialno neprimerne kredite, zavarovane z delnicami NKBM, o čemer so poročali mediji. Danes bo namreč banka dobila za zastavljene delnice bistveno manj, kot bi dobila pred leti, če ne bi podaljšala potencialno neprimernih kreditov, ugotavljajo v AUKN.

Na agenciji ob tem dodajajo, da je Jovanovič pred dvema mesecema brez etičnih zadržkov sprejel svetovanje Agrokorjevi odvisni družbi Ledo pri "ekspertnem ad hoc svetovanju", kljub dejstvu, da je Agrokor 17. oktobra 2011 oddal ponudbo za nakup delnic Mercatorja in se je v tistem času intenzivno pogajal za sklenitev pogodbe s konzorcijem prodajalcev, torej tudi z NKBM.

"Zastavlja se pomembno vprašanje, ali se je Jovanovič iz odločanja na nadzornem svetu v primeru podaljšanja kreditov Pomhold, kot tudi v primeru odločanja o prodaji delnic Mercatorja Agrokorju, izločil. Po mnenju agencije bi moral o potencialnem konfliktu interesov seznaniti druge člane nadzornega sveta NKBM in se izločiti tako iz diskusije, kot odločanja o teh temah," so še zapisali v AUKN.