RA SLOVENIJA 1, 31.07.2012, DOGODKI IN ODMEVI, 15.45

Adria Airways_prodaja_del_premo_enjaProgram prestrukturiranja našega edinega letalskega prevoznika Adrie Airways je sestavljen iz različnih segmentov. Najprej je predvideno zmanjševanje obsega poslovanja tam kjer so izgube največje. Sledila bi stabilizacija in nato rast. V program so uvrstili tudi prodajo nepotrebnega premoženja, to so nekatere nepremičnine, pisarne, del hangarjev in počitniške enote. Za te so danes v časniku Delo objavili vabilo k dajanju ponudb za nakup. Prispevek Milana Trobiča. 


MILAN TROBIČ: Predmet prodaje so, po besedah direktorja korporativnega komuniciranja v Adrii Airways Alena Mlekuža, vsi počitniški apartmaji v lasti Adrie, ki sodijo med poslovno nepotrebno premoženje. 
ALEN MLEKUŽ: In so skladno s programom finančnega in poslovnega prestrukturiranja družbe, ki smo ga sprejeli septembra 2011, predvideni za prodajo. Delniški sporazum iz septembra 2011 tako določa tudi roke do kdaj morajo biti določene nepremičnine prodane. 
TROBIČ: Sicer pa lahko pri nakupu nepremičnin sodelujejo vsi, v primeru, da bosta za določen apartma dve ponudbi pa bodo imeli prednost zaposleni v Adrii in Adrii Airways Tehniki, ponudbe pa bodo sprejemali do 20. avgusta. Za mnenje o prodaji smo se obrnili tudi na Društvomalih delničarjev MDS, kjer so nam povedali, da je prodaja upravičena, če bo pripomogla k izboljšanju likvidnosti Adrie. Ta je namreč zelo slaba, vodstvo Adrie pa bo moralo več narediti na področju zniževanja stroškov, kar pomeni, da bodo morali glede na to, da so ukinili določene letalske linije, razmisliti kako doseči, da bodo tiste linije, ki so ostale, prinašale več dobička, vodilne pa čaka tudi ukrepanje, oziroma rezi na področju zniževanja števila zaposlenih. Podobno menijo tudi drugi poznavalci dogajanja v Adrii, ki ob tem dodajajo, da je prodaja počitniških kapacitet le kaplja v morje, večji iztržek je treba dobiti pri prodaji ostalega premoženja, predvsem pa pri prodaji določenega števila letal. Časi za kaj takega pa trenutno niso najbolj ugodni, zato tudi načrti o tem, da bo Adria prihodnje leto dobila strateškega lastnika, niso povsem uresničljivi. Bolj smiselno bi bilo poiskati finančnega vlagatelja.

 

Medij: Radio Slovenija 1
Avtorji: Trobič Milan
Teme: mali delničarji
Rubrika / Oddaja: Dogodki in odmevi
Datum: 31. 07. 2012 
Termin: 15:30
Trajanje:2