• Medij: MMC RTV SLO
  • Datum objave: petek, 02.07.2021

MMCRTVSLOINTEREUROPA272021

Delničarji Intereurope so se seznanili s poslovanjem v letu 2020 in podprli predlog uprave ter nadzornega sveta, da nekaj manj kot deset milijonov evrov bilančnega dobička ostane nerazporejenega. Mali delničarji so že napovedali izpodbojno tožbo.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so predlagali, naj se za izplačilo dividend namenita dve tretjini bilančnega dobička oz. 6,6 milijona evrov. Intereuropa je takega izplačila sposobna brez negativnih vplivov ali ovir siceršnjim načrtom družbe, so zapisali v nasprotnem predlogu k točki dnevnega reda glede bilančnega dobička.

A delničarji, med katerimi je z 80,94-odstotnim lastniškim deležem največja Pošta Slovenije, tega predloga niso podprli, je razvidno iz sklepov skupščine, objavljenih na spletnih straneh Ljubljanske borze. V VZMD-ju so zato napovedali izpodbojno tožbo.

Delničarji so odobrili tudi delo uprave in nadzornega sveta družbe v poslovnem letu 2020 in jima podelili razrešnico.

Predsednik nadzornega sveta Tomaž Kokot je povedal, da je skupina Pošta Slovenije skupaj s skupino Intereuropa ena največjih logističnih skupin v Sloveniji. Delničarje je seznanil, da zaradi bližine logistične in luške infrastrukture, pa tudi dozdajšnje dolgoletne prisotnosti ostaja sedež družbe Intereuropa v Kopru, kjer se je začela njena razvojna pot. Največja Intereuropina lastnica, Pošta Slovenije, ima sedež v Mariboru.

To je bila druga skupščina te logistične družbe letos, na prvi so konec maja za novega člana nadzornega sveta imenovali Kokota. Zamenjal je Borisa Novaka, ki je odstopil.