• Medij: STA

sta 3 7 2020

Bled, 3. julija - Delničarji družbe Sava Turizem, ki si je aprila pripojila družbo Hoteli Bernardin, so na današnji skupščini pustili 23,2 milijona evrov bilančnega dobička za leto 2019 nerazporejenega. Mali delničarji tako niso uspeli z zahtevo po izplačilu dividend, so pa izvedeli, da eden od delničarjev Hotelov Bernardin s tožbo izpodbija pripojitev.

Nasprotni predlog, po katerem bi od 23,2 milijona evrov bilančnega dobička med delničarje razdelili 11,3 milijona evrov oz. 20 centov bruto na delnico, je vložilo Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD).

Njegov predsednik Kristjan Verbič se namreč ne strinja, da bi delničarji kljub rekordnim rezultatom in 12,5 milijona evrov lanskega čistega dobička še naprej zaman čakali kakršenkoli donos iz svoje naložbe. Na skupščini je tudi opozoril, da je glede na zakon o gospodarskih družbah sklep skupščine izpodbojen, če se delničarjem dobiček ne deli najmanj v višini štirih odstotkov osnovnega kapitala, so sporočili iz VZMD.

Poslovodstvo družbe je pojasnilo, da bi bila družba v primeru izplačila dividend primorana vrniti 3,2 milijona evrov državne pomoči, ki jo je prejela na podlagi ukrepov ob epidemiji covida-19. Zato je delničar Semita podal še svoj nasprotni predlog, s katerim je predlagal izplačilo po izteku zakonskih ukrepov oz. 30. marca 2022. Vendar je skupščina potrdila prvotni predlog, torej da se dividend ne izplača.

Na skupščini so predstavili tudi poročilo o poslovanju družbe in njene skupine v letu 2019. V okviru te točke je potekala burna razprava predvsem zaradi nedavne pripojitve Hotelov Bernardin, zaradi katere je delničar Semita vložil tudi tožbo. Kljub temu pa je bila pripojitev vseeno vpisana v sodni register in izvedena, saj se z vpisom ni čakalo do izteka roka za izpodbijanje. Ob tem se v VZMD sprašujejo, zakaj so tožbo ignorirali oz. prikrivali. Zakaj se do tega ni opredelil nadzorni svet in zakaj niso bili z omenjenimi okoliščinami seznanjeni preostali delničarji?

Sklep o pripojitvi Hotelov Bernardin k družbi Sava Turizem je bil v sodni register vpisan 1. aprila. S tem so delničarji Hotelov Bernardin dobili sorazmerno število novoizdanih delnic Save Turizma, družba Hoteli Bernardin pa je prenehala.

Brez dividend so ostali tudi delničarji družbe Sava, katere skupščina je sledila neposredno po zaključku skupščine družbe Sava Turizem. Na njej so se delničarji seznanili, da je družba v poslovnem letu 2019 ustvarila 700.000 evrov čistega dobička, ki se bo uporabil za pokrivanje prenesene izgube. Bilančna izguba družbe je konec lanskega leta znašala 17,2 milijona evrov.

Tudi na tej skupščini je eden od delničarjev podal nasprotni predlog za delitev dividend, ki pa prav tako ni bil sprejet. Njegov zastopnik je zato zoper vse sprejete sklepe napovedal sodno izpodbijanje, prav tako je napovedal tožbe zoper delničarje, ki so glasovali za (ne)uporabo čistega dobička, so še sporočili iz VZMD.