• Medij: POP TV
  • Datum objave: četrtek, 07.07.2016

24urzvecer07072016

POP TV, 7.7.2016, 24 UR ZVEČER, 21:59

DARJA ZGONC: V Sloveniji sta se na Draghijevo vmešavanje ogorčeno odzvali tudi obe organizaciji malih delničarjev: Društvo malih delničarjev in Vseslovensko združenje malih deležnikov. Predsednik Združenja Kristijan Verbič, dober večer.

KRISTIJAN VERBIČ: Dober večer.

ZGONC: Da gre za nedopustno, celo šokantno ravnanje predsednika Evropske centralne banke ste zapisali. Zakaj tako ostre besede?

VERBIČ: Tako je. Gre za neposredno vmešavanje v postopke, ki jih peljejo slovenski organi pregona. Ti postopki so brez nadaljnjega dobili ustrezna dovoljenja s strani sodišča. So utemeljeni, kot vse kaže, na kazenski ovadbi, ki smo jo vložili z vsemi potrebnimi argumenti v začetku marca lani.



ZGONC: Zjutraj ste obvestili evropske poslance, evropsko, svetovno federacijo, investitorje in druge. Kakšen odziv pričakujete?

VERBIČ: No, navsezgodaj zjutraj sem to opravil tudi sam kot član izvršnega odbora Evropske federacije investitorjev in porabnikov finančnih storitev…

ZGONC: …pa ste že dobili kakšne odzive?

VERBIČ: Ja, to je edina tovrstna asociacija na evropski ravni, dobil sem od najvišjih predstavnikov že odzive. Tudi sami izražajo nad tem ogorčenje in začudenje in prepričan sem, da s tem v zvezi, nenazadnje tudi na evropski ravni je to dvignilo precej prahu in ustrezne sekvence.

ZGONC: Društvo malih delničarjev napoveduje celo možnost kazenskega pregona Draghija.

VERBIČ: Kar se tega tiče, je seveda to drugo vprašanje. Kazenska ovadba, ki je temelj tega postopka, je vložena. Nenazadnje tudi druge naznanitve suma kaznivih dejanj, kot kaže s tem povezane. Ne bi želel komentirati možnosti kazenskega pregona tako vplivnega človeka na tej ravni. Prepričan pa sem, da se bodo ustrezni predstavniki institucije na evropski ravni odzvali na način, kot je edino primeren.

ZGONC: No, poglejte. Postopki sanacije bank, v katere smo dali več kot 5 milijard evrov in izbris podrejenih obveznic, brez obrazložitve, brez kakršnekoli odškodnina, sta takrat sprožila pravi vihar. Lastniki obveznic so izgubili premoženje, so izgubili prihranke. Preko vas so takrat Banki Slovenije očitali že nezakonito delovanje.

VERBIČ: Tako je. Najprej smo sprožili seveda pobudo za ustavno presojo. Ta je tako rekoč tik pred tem, da doživi epilog tudi na evropskem sodišču v Luksemburgu. Hkrati pa naj izpostavim, da vendarle ne gre samo za razlaščene imetnike delnic in obveznic. Gre za vse državljane. Blizu 5 milijard evrov…

ZGONC: …vsi davkoplačevalci smo dajali v to vrečo, ne…

VERBIČ: …vsekakor. In posebej gospodarstvo je bilo prizadeto, vse, kar je temu sledilo, tudi prenosi na slabo banko. Marsikatero podjetje je, ne samo utrpelo izjemno škodo, ampak tudi prenehalo z delom.

ZGONC: Ampak če ostaneva pri izbrisanih imetnikih obveznic. Banka Slovenije in takratna vlada Alenke Bratušek sta se ves čas branila, da je to pač zahtevala Evropska unija kot pogoj za odobritev državnih pomoči bankam.

VERBIČ: No, eden ključnih problemov verjetno tudi te preiskave, jaz sicer ne vem kako poteka, jasno, ampak je to, da do ključnih dokumentov doslej ni bilo moč priti, niti ne preiskovalni komisiji v državnem zboru, niti ne pooblaščenki, skratka, to je še vedno zavito v tančico največje možne skrivnosti. Na drugi strani pa vsi ti postopki, ki so potekali na ravni komunikacije med Evropsko komisijo in slovenskimi predstavniki, jasno kažejo, da naši predstavniki tukaj niso odigrali vloge, kot bi jo morali, v kontekstu zaščite interesov državljanov in Republike Slovenije kot take.

ZGONC: No, vložili ste, ne samo ovadbo, tudi kar nekaj pritožb. Tudi tri na upravno sodišče. Kje je vse to sedaj?

VERBIČ: No, vse te ostale postopke, ki smo jih sprožili, so sodišča ustavila do odločitve Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Kot kaže, bo preteklo več kot tisoč dni od njihove odločitve o absolutno prednostni obravnavi, kajti verjetno pred septembrom ni pričakovati odločanja, namreč podali so predhodno vprašanje evropskemu sodišč v Luksemburg. To pa bo odločilo devetnajstega tega meseca.

ZGONC: Hvala lepa, gospod Verbič, za te informacije.

VERBIČ: Z veseljem. Lahko noč.