• Medij: TV Slovenija 1

Dnevnik04072016

TV SLOVENIJA 1, 04.07.2016, DNEVNIK, 19:09
ELENA BATISTA ŠTADER (voditeljica): Potem, ko je v petek, tik pred skupščino delničarjev Luke Koper s položaja predsednika uprave SDH odstopil Marko Jazbec, se popoldne na izredni seji sestali nadzorniki SDH. Sejo na kateri naj bi se dogovoril kdo bo po novem vodil SDH spremlja Florjan Zupan, pozdravljen. Se je seja nadzornikov že končala'
FLORJAN ZUPAN (novinar): Dober dan. Seja tule v Ljubljani se sicer še ni končala, so pa nadzorniki za začasno predsednico uprave namesto Jazbeca imenovali Lidijo Glavino. Mandat bo nastopila s 15.7. upravo bo vodila največ za 6 mesecev, je sicer podjetnica iz Trsta, vodila, bila je tudi v upravi koncerna Lelektro Lux, v upravi poleg nje ostajata še Anja Strojin Štampar in pa Nada Drobne Popovič. Bo pa danes SDH od uprave Luke zahtevali podatke, vse podatke o škodi, pa tudi konkretno odgovornost uprave. pred sejo pa smo ujeli tudi predsednika komisije za nadzor javnih financ, poglejmo izjavo. Kaj pričakujete do današnje seje?
ANDREJ ŠIRCELJ (predsednik komisije za nadzor javnih financ): Da se bo prenehala delat škoda in da bodo tudi negativni finančni učinki se nekako ukinili in da jih ne bo več. To bomo ugotavljali na seji za nadzor javnih financ v sredo.


BATISTA ŠTADER: SDH pa ni edini, ki zahteva odgovornost za nastalo škodo kaj ne?
ZUPAN: Ja, seveda. To odgovornost zahtevajo tudi mali delničarji, ki pa so tako kot vlada in pa uprava Luke na nasprotnih bregovih. Med tem, ko je predsednik vse slovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič se udeležuje protestov v Kopru, pa predsednik društva malih delničarjev Rajko Stankovič danes naslavlja na upravo Luke kar nekaj vprašanj. Med drugim tudi kolikšen je bil izpad prihodkov v teh treh dneh, ko je bila Luka blokirana. Navajajo da gre vsaj za pol drugo milijardo evrov? koliko so izgubili drugi poslovni partnerji, vemo, da smo Železnice na dan izgubile vsaj 700 000 evrov. to pomeni, za tri dni vsaj dva milijona evrov. Potem kaj je uprava storila za nemoten potek dela in ali bo izgubo krila iz lastnega žepa. Poglejmo sedaj izjavo predstavnika Društva malih delničarjev?
GREGA TEKAVEC (Društvo malih delničarjev): Uprava vodi družbo na lastno odgovornost, zakon je pri tem jasen tako, da nas pri tem zanima v bistvu na kakšen način uprava namerava to škodo povrniti in kakšne ukrepe je do danes sprejela zoper tiste, ki očitno da motijo delavni proces v Luki Koper, če se nekdo odloči, da en dan ne pride v službo, je jasno kakšne konsekvence mora uprava povleči.
BATISTA ŠTADER: Florjan ali se bo SDH kakor koli vključil v reševanje spora med vlado in Luko Koper? Kaj lahko pričakujemo?
ZUPAN: Mislim, da ja. predvsem se vključuje že sama vlada, vemo, da ima mandat za pograjanja minister Počivalšek, ki seje v soboto že sestal z vodstvi Luke in železnic in vendar žal za enkrat brez uspeha. Kako konfuzne oz celo bizarne pa so razmere pa pove tudi tale dopis, ki ga vidite tudi na ekranu in ki ga je Luka pošiljala poslovnim partnerjem in ki smo ga pravzaprav dobili danes in sicer, da v njem Luka obvešča poslovne partnerje, da blokada ni uperjena proti upravi Luke ampak kar proti predsedniku vlade in pa ministru za infrastrukturo, ki da domnevno povzročata škodo Luki in zavirata razvoj. V Luki sami so nam danes celo pristnost tega dokumenta celo potrdili. Morda še tale podatek. Odraz samih razmer v Luki je tudi tečaj delnic na borzi. Danes je tečaj delnic padel za 5%, ne le zaradi blokade ampak tudi zaradi upravičenosti do dividende in tudi se kaže kakšna škoda se pravzaprav dela državi, toliko za sedaj.

  • Medij: TV Slovenija 1
  • Avtor: Florjan Zupan
  • Rubrika: Dnevnik