Pozno sinoči (po lokalnem času) sta se v Sao Paulu v Braziliji pričela kongres Svetovne federacije investitorjev (World Federation of Investors Corporations - WFIC) in investicijski sejem Expo Money, ki se ju je udeležil tudi predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. Kongres se bo odvijal od 17. do 21. septembra, včeraj pa se je bilo spričo nepričakovanih zapletov prekinjeno zasedanje izvršnega odbora WFIC, na katerem sta Francija in Slovenija, navkljub nekaterim formalnim nedorečenostim, uspeli pridobiti potrditev statusa pridruženega članstva v tej ugledni in vplivni mednarodni organizaciji, medtem ko s prošnjo za pridruženo članstvo zaenkrat niso uspela združenja oz. predstavniki Italije, Kenije, Litve, Nemčije in Velike Britanije. Seja izvršnega odbora se bo nadaljevala v petek, ko naj bi bila razrešena nekatera odprta statutarna vprašanja, vezana predvsem na ostre kriterije za članstvo v WFIC.

WFIC je bila ustanovljena že leta 1960 in je danes ena vodilnih tovrstnih institucij, ki z namenom izobraževanja, promocije in zaščite pravic združuje individualne investitorje in investicijska združenja z vsega sveta ter spodbuja ustanavljanje in napredek uspešnih organizacij na nacionalni ravni. WFIC si s komunikacijo med čim večimi državami prizadeva za vzpostavitev trdnih investicijskih združenj in klubov, ki bi z medsebojnim sodelovanjem zaščitili interese individualnih investitorjev na nacionalnih in transnacionalnih ravneh ter v globalnem kontekstu.

Kongres, v sklopu katerega se predstavlja tudi preko 100 vodilnih brazilskih podjetij, bank, borznih hiš in institucij, zvrstila pa se bodo tudi številna predavanja strokovnjakov in upravljavcev o možnostih in pasteh investiranja, poteka na izjemni ravni in v dvoranah, po velikosti primerljivih z Gospodarskim razstaviščem v Ljubljani. Včerajšnjega zasedanja izvršnega odbora WFIC se je udeležilo 22 predstavnikov nacionalnih združenj iz Brazilije, Belgije, Bolgarije, Danske, Japonske, Kanade, Nemčije, Švedske, ZDA.

Že v dnevu pred začetkom kongresa se je mag. Kristjan Verbič sestal z vodilnimi predstavniki WFIC in nekaterimi vplivnimi brazilskimi poslovneži, med njimi s predsednikom WFIC, Rogerjem Ganserjem, brazilskim predstavnikom WFIC, Robertom Dannenbergom, generalnim direktorjem Instituto Nacional de Investidores Theom Rodriguesom. članom izvršnega odbora WFIC je mag. Verbič poklonil DVD-je in predstavil kratek film o tridnevnem srečanju v Ljubljani, investo.si, katerega so se, poleg številnih uglednih gostov ter najvidnejših predstavnikov WFIC, udeležili tudi trije predstavniki WFIC iz Brazilije, in sicer Paulo Portinho, Robert Dannenberg in Maria Luiza Da Cruz, upravni direktor WFIC Claus W. Silfverberg z Danske, in številni drugi, skupaj preko 50 iz preko 30 držav. Vsi prisotni na tokratnem srečanju so ponovno izrazili navdušenje nad organizacijo dogodka in dogajanjem v Ljubljani.

Predsednik WFIC, Roger Ganser, ki je izrecno podprl kandidaturo Slovenije oz. VZMD, prihaja iz ZDA (National Association of Investors Corporation (NAIC)) in je leta 1982 ustanovil Venture Investors of Wisconsin, Inc., ter je soustanovitelj in upravni direktor Venture Investors LLC. Roger Ganser je tudi direktor skladov Medical College of Wisconsin Foundation in University of Wisconsin - Whitewater Foundation ter združenja National Association of Investor Corporations - Better Investing, Inc. Magistriral je na Rockefeller School na Univerzi v Albanyju in ima 25 let izkušenj pri financiranju majhnih podjetij ter 10 let izkušenj pri njihovem vodenju. Leta 2001 je prejel nagrado Ernst and Young Entrepreneur of the Year, leta 2007 pa prestižno nagrado za profesionalne dosežke Univerze v Wisconsinu - Whitewater.

Podpredsednik WFIC je Roberto Castello - Branco iz Brazilije (INI National Association of Investors), direktor oddelka za odnose z investitorji pri drugem največjem rudarskem in železarskem podjetju na svetu, Companhia Vale do Rio Doce (CVRD) v Rio de Janeiru. Castello-Branco je bil tudi direktor Centralne brazilske banke, profesor ekonomije na ekonomski fakulteti FundaGetVargas, kjer je tudi doktoriral, bil je izvršni podpredsednik brazilske podjetniške šole IBEMEC ter izvršni direktor v brazilskih bankah Banco Boavista and Banco.

Funkcionarji izvršnega odbora WFIC so še predstojnik, Lars - Erik Forsgaardh s Švedske (Swedish Shareholders Association) upravni direktor, Claus W. Silfverberg iz Danske (Danish Shareholders Association), zakladnik, John Bart iz Kanade (Canadian Shareowners Association) in revizor, Frank Fumio Kaneko iz Japonske (SeLeNet Japan).