• Medij: STA
  • Datum objave: četrtek, 06.05.2021

STA NLB 6 5 2021

Ljubljana, 06. maja (STA) - Delničarji NLB bodo na skupščini 14. junija med drugim odločali o predlogu uporabe bilančnega dobička za leto 2020, po katerem bi dividenda na delnico znašala 1,24 evra bruto. Čeprav gre za največji znesek, ki ga trenutno dovoljuje ECB, so v VZMD vložili nasprotni predlog, po katerem bi dividenda znašala 4,61 evra bruto.

"Neposredno po sklicu skupščine NLB je Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) družbi poslalo nasprotni predlog za delitev dividend v skupni višini 92,2 milijona evrov v enkratnem znesku 4,61 evra bruto na delnico," so danes sporočili iz VZMD.

Kot so pojasnili, so strokovni sodelavci VZMD prepričani, da je primerno in zaželeno, če družba za delitev dividend iz naslova 342 milijonov evrov bilančnega dobička delničarjem nameni znesek, ki si ga želi razdeliti tudi poslovodstvo banke, "vendar si tega uprava in nadzorni svet zaradi ukrepov regulatorjev ne drzneta predlagati".

Vodstvo NLB predlaga, da bi bil prvi obrok dividend v višini 12 milijonov evrov izplačan 22. junija, drugi v znesku 12,8 milijona evrov pa 18. oktobra, če bosta izplačilo oz. prevzem obveznosti za izplačilo v skladu s tedaj veljavnimi predpisi.

Preostali del od bilančnega dobička NLB za lani v višini 317,2 milijona evrov, povečan za morebitni del drugega obroka dividende, ki se zaradi preklica izplačila ne izplača delničarjem, bo po predlogu ostal nerazporejen in predstavlja preneseni dobiček.

Plačilo v dveh delih v višini 0,60 evra bruto in pogojno v višini 0,64 evra bruto na delnico po navedbah VZMD ni v interesu delničarjev, posebej malih. "S tem se jim povečujejo oz. podvajajo stroški finančnih posrednikov, ki nastanejo ob vsakokratnem izplačilu dividend, posebej takšnih razmeroma nizkih zneskov," so zapisali.