• Medij: STA

sta07052020

Ljubljana, 7. maja - VZMD skupščini Save Re predlaga, da na skupščini 16. junija podpre predlog za izplačilo dividend. Medtem ko uprava družbe tega ne predvideva, VZMD predlaga, da se od 34,7 milijona evrov bilančnega dobička za lani za dividende nameni 16,3 milijona evrov oz. 10,5 evra bruto na delnico, preostanek pa ostane nerazporejen.

Uprava in nadzorni svet Save Re medtem predlagata, da se bilančni dobiček za lani zaradi negotovosti, povezanih s pandemijo novega koronavirusa in njenih posledic, ne razdeli. K začasnemu zadržanju izplačila dividend do 1. oktobra letos je sicer pozvala tudi Agencija za zavarovalni nadzor.

Toda v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) so v obrazložitvi nasprotnega skupščinskega predloga zapisali, da je primerno in neobhodno, da družba za delitev dividend delničarjem nameni vsaj obljubljeno, zagotovljeno in predhodno sprejeto dividendo. Menijo, da je družba to sposobna brez negativnih vplivov ali ovir siceršnjim načrtom družbe.

Kot poudarjajo v VZMD, je Sava Re lani povečala bilančni dobiček, predlog uprave in nadzornega sveta o neizplačilu dividend pa je po mnenju združenja v izrecnem nasprotju z zagotovili predstavnikov družbe s preteklih skupščin ter sprejeto dividendno politiko družbe, ki postavlja usmeritev 10-odstotne rasti dividende letno.

Lani je Sava Re za izplačilo dividend namenila 14,7 milijona evrov, dividenda na delnico pa je znašala 95 centov bruto in je bila za 15 centov višja kot leto prej.

Izplačilo dividend so v družbi načrtovali tudi za letos, a jim je načrte prekrižala pandemija novega koronavirusa, Agencija za zavarovalni nadzor pa je zavarovalnicam predlagala začasno zadržanje izplačila dividend, po 1. oktobru pa bo družba ponovno proučila podlage za izplačilo dividende za lani.

V družbi za letos zaradi koronavirusa ocenjujejo, da bo sprva načrtovani čisti dobiček okoli 45 milijonov evrov nižji za 15 do 20 odstotkov. Lani je Sava Re ustvarila rekorden čisti dobiček v višini 50,2 milijona evrov.

VZMD je sicer nasproten predlog glede izplačila dividend vložil tudi za skupščini Zavarovalnice Triglav in Telekoma Slovenije. Obe družbi zaradi negotovih posledic, povezanih s pandemijo novega koronavirusa, predlagata, da se bilančni dobiček letos ne razdeli.