• Medij: Delo
  • Datum objave: ponedeljek, 03.07.2023

DELO LUKA KOPER 3 7 2023

Borzni teden Ta teden bo skupščino delničarjev imela tudi novomeška Krka

Minuli borzni teden je bil v znamenju rekordnih dividend Luke Koper. NKBM je izdala obveznice, Cetis pa dobička ni delil. Krka bo ta teden odločala o 6,6 evra bruto dividende na delnico. 

Skupščina delničarjev Luke Koper je prejšnji teden odločila za izplačilo dividend od bilančnega dobička za lani v višini 50,23 milijona evrov nameniti 35 milijonov evrov, kot je predlagalo vodstvo z odhajajočim predsednikom uprave Boštjanom Napastom na čelu. Bruto dividenda na delnico družbe, ki je lani poslovala rekordno, tako znaša 2,50 evra. Luka Koper bo dividende izplačala 31. avgusta. Preostanek bilančnega dobička družbe v višini 15,2 milijona evrov ostaja nerazporejen, so sporočili iz Vseslovenskega združenja malih delničarjev. Letošnja dividenda je za več kot dvakrat višja od lanske, ki je bila izplačana v višini 1,14 evra bruto na delnico. Lep izkupiček bo tako stekel državi, ki je v Luki Koper neposredno 51 odstotna lastnica, 11,13 odstotni delež je v lasti Slovenskega državnega holdinga, 4,98 odstotka pa v lasti Kapitalske družbe. Luka Koper se sicer v letu 2022 kljub oteženim gospodarskim razmeram lahko pohvali z rekordnim poslovanjem; na ravni skupine je ustvarila 313,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje in 74,2 milijona evrov čistega dobička, pretovor je bil rekorden.

Delničarji Cetisa brez dividend

Bilančni dobiček Cetisa, ki je konec lanskega leta znašal 10,6 milijona evrov, bo ostal nerazporejen, so na skupščini sklenili delničarji celjske družbe. Skupščina je za leto 2022 podelila tudi razrešnico upravnemu odboru družbe, izhaja iz sporočila, ki ga je Cetis objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Kot so zapisali v Cetisu, so bili na dnevnem redu današnje skupščine poleg odločanja o uporabi bilančnega dobička ter podelitvi razrešnice organom vodenja in nadzora tudi predstavitev revidiranega letnega poročila družbe in revidiranega konsolidiranega letnega poročila skupine Cetis za poslovno leto 2022, poročilo upravnega odbora o rezultatih preveritve obeh letnih poročil in njuni potrditvi ter o rezultatih preveritve poročila o razmerjih s povezanimi družbami. V Cetisu imajo sicer največje deleže glasovalnih pravic podjetje MSIN (75,9 odstotnega), Kapitalska družba (7,8 odstotnega), Slovenski državni holding (7,47odstotnega), Optimus Naložbe (4,69 odstotnega) in prvi mož družbe Radenko Mijatovič (2,5 odstotnega).

Nova KBM izdala za 400 milijonov evrov obveznic

Nova KBM je v zadnjih dneh uspešno sklenila prodajo obveznic v višini 400 milijonov evrov s triletno ročnostjo in možnostjo odpoklica po dveh letih, so danes sporočili iz banke, ki je od februarja članica skupine OTP. Obveznice so bile izdane s 7,375 odstotno letno obrestno mero. Obveznice, katerih prodaja se je končala 22. junija, je Nova KBM izdala z namenom izpolnjevanja regulatornih zahtev (MREL) in v splošne bančne namene. Obveznice so bile ponujene dobro poučenim vlagateljem zunaj ZDA in bodo uvrščene v trgovanje na luksemburško borzo. Izdajo obveznic so za Novo KBM organizirale banke BNP Paribas, Erste Group, Goldman Sachs Bank Europe, OTP Bank in UniCredit Bank. Pri izdaji so sodelovali pravni svetovalci Wolf Theiss in Linklaters, so še navedli v banki. Spomnimo, obveznice je pred kratkim izdala tudi NLB.

  • Medij: Delo
  • Avtor: P. D.
  • Datum objave: ponedeljek, 03.07.2023
  • Stran: 14