• Medij: Manager (Ostalo)
  • Datum objave: petek, 15.01.2016

Manager (Ostalo), P. S., (B. Hu.), Pet, 15. jan.. 2016

Srbski poslovnež v Gorenjski bankiDOKAPITALIZACIJA

Gorenjska banka je dobila novega lastnika. V dveh krogih dokapitalizacije, ki ji jo je naložila Banka Slovenije, je zbrala potrebnih 13 milijonov evrov.
V drugem krogu je večino, 99,8 odstot ka vseh novih del nic v vrednosti 12,37 milijona evrov, vpisala AIK banka v lasti MK Group Miodraga Kostiča. Preostale delni ce so vplačali mali delničarji. Srbski poslov než je v Sloveniji že sklenil večji posel. Septembra je prek švicarske družbe Agra Holding, ki je lastniško povezana z njegovo MK Group, kupil prestižni hotel Palače Kempinski, po poro čanju medijev za okoli 25 milijonov evrov, zanimal pa se je tudi za Žito.
Po dokapitalizaciji Gorenjske banke se je delež največje lastnice Save s 44 odstot kov zmanjšal na 37,6 odstotka. S 13,9 odstotka delnic ji sledi AIK banka. Ker je Banka Slovenija lansko jesen Savi, Id. je v prisilni poravna vi, odvzela glasovalne pravice, bo imela Kostičeva banka na skupšči nah Gorenjske banke vsaj z 10 odstotki glasovalnih pravic (za več potrebuje soglas je Banke Slovenije) glavno besedo, je pisal Dnevnik. Ta tudi navaja, da Kostiču, enemu najbogatejših na Balkanu, zdaj diši še Savin delež Gorenjske banke. Namreč, Banka Slovenije je, kot smo razkrili, izdala tudi odločbo, da mora Sava, ki je insolventna in ne more dokapitalizirati banke, Gorenjsko banko prodati. V holdingu, ki ga je od odstopa Mateja Narata decembra lani vodil Aleš Aberšek, a je v sredo tudi ta odstopil in odšel v Telekom, poudarjajo, da banko prodajajo že od junija lani. »Decembra lani je bil pripravljen osnutek pogodbe za usta novitev prodajnega konzorcija, v katerem bi poleg Save sodelovali tudi drugi lastniki. Sočasno je DUTB kot ena izmed manjših lastnic Gorenjske banke ponudila dru gačno vsebino konzorcialne pogodbe,« so povedali v Savi. Do kdaj bo konzorcij lastni kov, v katerem bosta po naših podatkih dve tretjini kapitala, oblikovan in kdaj je načr tovan konec prodaje, pa niso odgovorili.
Hk
  • Medij: Manager (Ostalo)
  • Avtor: P. S., (B. Hu.)
  • Teme: mali delničarji
  • Datum objave: petek, 15.01.2016
  • Stran: 6