TV SLOVENIJA 1, 2. 12. 2015, ODMEVI, 22.10
SLAVKO BOBOVNIK (voditelj): Slovenska industrija jekla je danes napovedala prevzemno ponudbo za Perutnino Ptuj, v kateri je po zadnji 40-milijonski dokapitalizaciji več kot polovična lastnica. In danes so prostore perutnine in jeklarjev obiskali tudi policisti. Pri nedavni dokapitalizaciji naj bi si namreč štirje vodilni pridobili neupravičeno korist. Okoli 20. ure so bili še vedno v policijskem pridržanju. Pa zdaj, kolegica Ana Bučar, in dober večer.
ANA BUČAR (novinarka): Ja, lepo pozdravljeni. Še vedno so kriminalisti tukaj in z njimi je seveda ves čas tudi celotna uprava z Romanom Glaserjem na čelu. Ob šesti uri zjutraj so jih obiskali na njihovih domovih, od osmih pa, ko so prišli sem na upravo, ves čas skrbno pregledujejo dokumentacijo in iščejo obremenilne dokaze. Sumijo jih namreč zlorabe položaja. Izjav vpletenih seveda nismo dobili, saj so ves čas po policijskim nadzorom, so pa v sporočilu za javnost zapisali, da naj bi bili sporni posli, torej gre za 40-milijonsko dokapitalizacijo, kot si povedal, s strani Slovenske industrije jekla zakoniti in seveda, da se naj ne bi okoristili. Več pa bo zagotovo znanega jutri, ko bodo vsi vpleteni tako so vsaj napovedali, stopili pred kamere. Toliko zaenkrat s Ptuja.
BOBOVNIK: Prav, Ana Bučar, hvala lepa. Poglejmo, kje naj bi pravzaprav prišlo do zapletov oziroma nezakonitosti v procesu dokapitalizacije?
BOSAK (novinarka): Sredi poletja je Slovenska industrija jekla v ruski lasti napovedala, da namerava dokapitalizirati Perutnino Ptuj s štiridesetimi milijoni evrov ter tako pridobiti 45-odstotni lastniški delež. Na skupščini Perutnine Ptuj zadnjega avgusta, pa so delničarji s sedmimi prispelimi ponudbami za dokapitalizacijo odločali med dvema zavezujočima, sicer ukrajinskega živilskega podjetja MHP ter Slovenske industrije jekla. Predlog vodilnih v Perutnini, da največje živilsko podjetje v Sloveniji dokapitalizira slednji, iz povsem druge branže, so delničarji podprli.
Dr. ROMAN GLASER (predsednik uprave Perutnine Ptuj): SIJ ponudil največjo dokapitalizacijo 40 milijonov, da je ponudil tudi pošteno ceno, ki so jo vsi ostali ponudniki imeli, da je seveda družba, ki sedi v Sloveniji.
BOSAK: Že na skupščini pa se je razkrilo, da so ponudbo za odkup 6-odstotnega deleža Perutnine Ptuj hkrati pod mizo dobili tudi štirje člani Perutninine uprave.
Dr. ROMAN GLASER (predsednik uprave Perutnine Ptuj): SIJ je želel imeti koncentracijo večjega dela kapitala in glede tudi na naložbo, ki jo ima holding, je tudi razumljivo, da SIJ to želi imeti.
BOSAK: S tem si je SIJ že zagotovil večinski delež v Perutnini. Kupnino za pet milijonov delnic je poravnal konec oktobra. Ravno danes pa je SIJ objavil prevzemno namero za vse delnice ptujske perutnine. V 30 dneh je pripravil še prevzemno ponudbo. Perutnina sicer v petek praznuje 110 let obstoja.
BOBOVNIK: Gospod Rajko Stankovič, dober večer.
RAJKO STANKOVIČ (Društvo malih delničarjev Slovenije): Dober večer.
BOBOVNIK: Razložite nam prosim, da bomo razumeli vsi, tudi tisti, ki se na delnice ne spoznajo ravno dosti. Kaj ste vi očitali jeklarjem in Perutnini? Da so jeklarji, vodstvo Perutnine obljubili odkup delnic, ne vem, po 14 evrov, da so pa mali delničarji iz iste delnici dobili po 8 evrov?
STANKOVIĆ: Zelo poenostavljeno bi lahko temu rekli tako, da pa je temu tako lahko, dokažemo zelo preprosto iz bilance PMP holdinga, ki je javno objavljena in jaz jo imam danes tudi s sabo, v razkritjih piše, da je glavna naložba PMP holdinga Perutnina Ptuj in to vrednoti po 8 in pol milijonov. In ko to razdelimo na delnice Perutnine Ptuj, ki jo ima v lasti PMP holding, nam pride ta izračun 14 evrov 24, da bodo za eno delnico Perutnine.
BOBOVNIK: PMP Holding, kot mu pravite, to je družba teh štirih vodilnih.
STANKOVIĆ: To je družba teh štirih vodilnih plus, bom rekel, tistih, ki so za menedžerje bili skupaj, približno je nekaj več kot 40 delničarjev. Te štirje vodilni so na skupščini je doktor Glaser priznal, šele na naše dogovarjanje je sklenil opcijsko pogodbo na naše eksplicitno vprašanje, kakšna je ta cena, po kateri je sklenil, ni želel odgovorit, ko smo ga vprašali, ali je to 100 evrov, je rekel, da je blizu knjigovodske, knjigovodska je 109 in če so dobili po knjigovodski, ta naš izračun kaže, da je se pravi upravi, ki je že prodala te delnice, saj v delniški knjigi PMP holdinga je SIJ že lastnik teh delnic od vseh štirih …
BOBOVNIK: Tudi lastnik več kot polovice Perutnine.
STANKOVIĆ: Tako. In s tem je v bistvu SIJ še preden je podal namero tako v PMP holdingu kot v Perutnini, postal več kot 50-procentni lastnik Perutnine.
BOBOVNIK: Gospod Stankovič, Perutnina ima seveda nadzornike. Vprašali, poklicali smo jih danes, kako so lahko dopustili, če gre za nezakonito dejanje. Zdaj bova slišala odgovor prvega moža nadzornikov.
Dr. BORUT BRATINA (predsednik nadzornega sveta Perutnine Ptuj): Ker smo mi uradne podatke imeli in o čem smo odločali, nismo ne na sami seji nadzornega sveta, ne na skupščini in tudi ne zdaj ob dokapitalizaciji zaznali nobenih nepravilnosti.
BOBOVNIK: Vaš komentar.
STANKOVIĆ: Doktor Bratina na moje eksplicitno vprašanje ni odgovoril, ali je bil preden je odločal o dokapitalizaciji, seznanjen z opcijskimi pogodbami. Moje vprašanje je tudi slišala vaša novinarka gospa Bučarjeva, ki je bila prej v prispevku in nikoli ni odgovoril. Po mojem vedenju nadzorniki pred odločanjem o dokapitalizaciji o teh spornih opcijskih pogodbah niso vedeli nič. In doktor Bratina milo rečeno zavaja.
BOBOVNIK: Iz te izjave je bilo razumeti nekaj drugega. Je pa treba razumeti, da je gospod Bratina danes dejal tudi, da bi, če bodo policisti oziroma sodišče ugotovili nepravilnosti o tem postopku, da to lahko pomeni ničnost sklepa o dokapitalizaciji.
STANKOVIĆ: Res je. Jaz sem že na to opozoril na sami skupščini in mi smo takrat na osnovi anonimne prijave, ki smo jo dobili v nabiralnik društva, obvestili tako organe pregona kot ATVP, ki je potem tudi po uradni dolžnosti pričel postopek in posledica verjetno nadzora po uradni dolžnosti so tudi današnje akcije in upam, če se izkažejo, da je tukaj res prišlo do napake, da bo pravna država zmagala.

BOBOVNIK: Dobro, počakajmo torej na izsledke policije oziroma sodišč. Hvala lepa, gospod Stankovič.

 

Medij: TV Slovenija 1
Rubrika: Odmevi
Avtorji: Slavko Bobovnik
Teme: mali delničarji
Datum: Sre, 02. dec.. 2015