Delo, Maja Grgič, Čet, 03. dec.. 2015  

Mali delničarji zadovoljni, da so se organi pregona odzvali Page_1Perutnina Ptuj NPU je predkazenski postopek začel zaradi pisne prijave - Kmalu prevzemna ponudba za Perutnino
Ljubljana - »Zadovoljni smo, da so nadzorni organi in organi pregona posle uprave Perutnine Ptuj vzeli pod drobnogled, in da naše naznanilo ni obležalo v predalu« je za Delo povedal Rajko Stankovič, predsednik Društva malih delničarjev Slovenije, ki je vodstvo ptujske družbe septembra naznanilo policiji.
 
Rajko Stankovič je še pojasnil je, da so upravo naznanili zaradi opcijske pogodbe prodaje delnic Holdinga PMP, saj menijo, da so bili posli v neskladju z zakonom.
Na policiji so pojasnili, da so kriminalistične preiskave v Perutnini Ptuj in Slovenski industriji jekla (Sij) usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti. Dodali so, da je Nacionalni preiskovalni urad predkazenski postopek začel septembra 2015 na podlagi pisne prijave, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije.
Neupravičena korist
Uprava Perutnine, ki j o vodi Roman
Glaser, je v postopku dokapitalizacije s Slovensko industrijo jekla sklenila pogodbo, s katero je dobila sto evrov na delnico Holdinga PMP, s tem pa posredno tudi višjo ceno za delnico Perutnine Ptuj, kot jo bodo v prevzemu dobili drugi delničarji. Stankovič zato ugiba, da bi kriminalisti upravo lahko sumili pridobitve neupravičene koristi na račun drugih delničarjev, ki bi lahko znašala 2,5 milijona evrov. »Gre izključno za odgovornost uprave Perutnine Ptuj,« meni Stankovič.
Glaser je omenjeno opcijsko pogodbo s Sijem za delnice Holdinga
PMP, ki je desetodstotni lastnik Perutnine Ptuj, razkril šele na avgustovski skupščini prerutninske družbe, torej ko je ta bila že sklenjena, Sij pa že izbran za dokapitalizatorja. Ker pa je Perutnina Ptuj javna družba, se je pojavilo vprašanje transparentnega obveščanja. Še posebno zato, ker je Sij z deležem PMP v Perutnini in 46-odstotki, ki jih je v ptujski družbi pridobil z dokapitalizacijo, pridobil več kot 50-odstotni delež Perutnine.
ATVP uvedel nadzor
Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP) konkretne zadeve ne komentirajo, po naših neuradnih informacijah pa so zaradi tega uvedli nadzor nad sporočanjem javnih družb. »Če ATVP v svojih postopkih nadzora ugotovi kršitve, ukrepa proti kršiteljem v skladu s
svojimi pristojnostmi oziroma naznani sum o storitvi kaznivega dejanja pristojnim institucijam. Vse informacije v zvezi s posameznimi postopki nadzora ATVP pa so skladno s 488. členom zakona o trgu finančnih instrumentov zaupne,« odgovarjajo na agenciji.
Pojasnjujejo, da so dokapitalizacije stvar lastnikov, ATVP pa da jih spremlja v kontekstu ponudb vrednostnih papirjev javnosti, torej po tem, ko so sklepi skupščine o dokapitalizaciji že izglasovani in pravno veljavni, družba pa začne izvajati sprejet skupščinski sklep. »Preverja se, ali dokapitalizacija predstavlja ponudbo javnosti, in če da, velja, da mora izdajatelj v zvezi z njo izdelati prospekt, v določenih primerih pa ATVP zgolj obvesti o javni ponudbi (dokapitalizaciji),« dodajajo.
Prevzem Holdinga PMP in Perutnine Ptuj
Potem ko je Sij konec novembra vplačal 40 milij onov evrov za nove delnice Perutnine Ptuj, je včeraj objavil tudi prevzemno namero, ki jo bo objavil v desetih do tridesetih dneh.
Prav v teh dneh pa je skladno z že objavljeno napovedjo mogoče pričakovati tudi Sijevo ponudbo za prevzem družbe Holding PMP, prek katere so menedžerji Perutnine Ptuj lastniško vstopili v ptujsko družbo. Sij je že 56-odstotni lastnik te družbe.
 
Medij: Delo
Rubrika: Aktualno
Avtorji: Maja Grgič
Teme: mali delničarji
Datum: Čet, 03. dec.. 2015