• Medij: Dnevnik
  • Datum objave: sreda, 10.02.2016

Krki se je ruski trg skrčil kar za petino

Delnice najpomembnejših slovenskih borznih družb so minuli teden na Ljubljanski borzi doživele padec, med njimi tudi delnica Krke. Ta je od poletja lani padla za okoli deset odstotkov in včeraj končala pri 60,70 evra. Bo šel novomeški farmacevt po poti Leka?

Manja Pušnik, Suzana Kos

Delnica Krke je samo letos izgubila šest odstotkov vrednosti, od poletja lani pa je ta padec še večji. V prvih devetih mesecih lani - novejših podatkov še ni - je Skupina Krka prodala za dobrih 863 milijonov evrov izdelkov in storitev. Prodaja se je sicer povečala, a le za odstotek glede na enako obdobje leta 2014.

Največja prodajna regija Krke u vzhodna Evropa. Tako je Ruska fede racija še vedno ključni in najpomem bnejši posamični trg Krke, saj so \ omenjenem obdobju tam prodali n 168,7 milijona evrov izdelkov. Prihodki od prodaje, izraženi v evrih, so se zmanjšali za kar 21 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem 2014.

Valutna tveganja odnesla kup milijonov

Spomnimo, na račun valutnih tveganj je Krka v letu 2014 ustvarila kar okoli sto milijonov evrov minusa. Če bi podjetje valutna tveganja primernejše zavarovalo, bi bil minus precej manjši. Iz poročila o poslovanju v prvih devetih mesecih lani sledi, da je Skupina Krka zaradi padca vrednosti ruskega rublja ustvarila negativne tečajne razlike.

V Krki priznavajo, da je na njihovo poslovanje najbolj vplival tečaj rublja, ki se je od začetka leta 2015 do maja krepil, avgusta lani pa dosegel najnižjo vrednost. Temu je seveda sledil padec prodaje Krkinih izdelkov v primerjavi z enakim obdobjem leta 2014. Padec prodaje zdravil na ruskem trgu je vodstvo Krke pripisalo zmanjšani kupni moči in dodalo, da se na ruskem trgu krepi prodaja veterinarskih izdelkov, saj se povečuje samooskrba s hrano.

»Pretirana navezanost na ruski trg čudi, saj težave v tem delu sveta niso novost, zato bi moralo vodstvo družbe že pred časom razmišljati o večji disperziji trgov, na katerih prodaja,« je komentiral Igor Štemberger, prvi mož Uirike.

V Krki priznavajo, da je na njihovo poslovanje najbolj vplival tečaj rublja.

  • Medij: Dnevnik
  • Avtor: Suzana Kos, Manja Pušnik
  • Teme: mali delničarji
  • Rubrika: Naslovna stran
  • Datum objave: sreda, 10.02.2016
  • Stran: 1